„În această pandemie, poate că cel mai bun lucru pe care l-am învăţat – dacă există un lucru bun – este că dependenţa de importuri din spaţiul extraeuropean, din China, din Asia şi din alte ţări care nu sunt în Uniunea Europeană, a arătat cât de vulnerabili suntem. Şi aici nu vorbim numai de domeniul sanitar, ci vorbim de absolut toate domeniile. A arătat că energia a fost esenţială în această criză de pandemie. Această energie a fost vitală, pentru că a trebuit să aprovizioneze cu energie electrică absolut pe toată lumea. Energia şi comunicaţiile au stat la baza dezvoltării economice în această perioadă”, a afirmat Popescu.

Ce se întâmplă cu legea offshore

În altă ordine de idei, el a făcut referire şi la Legea offshore şi a menţionat că aceasta nu poate fi modificată decât prin consens în Parlament, iar Guvernul nu va veni cu nicio propunere legislativă.

„Este dreptul suveran al parlamentului şi nu vă opreşte nimeni să vă apucaţi să modificaţi Legea offshore, dragi colegi deputaţi, (…) şi voi participa la orice reuniune a parlamentului. Parlamentul este suveran şi nu mă voi amesteca în a veni cu un proiect pe baza căruia să discutăm. Desigur, ne dorim deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi sunt importante şi prioritare pentru România. Este o investiţie strategică de securitate naţională care trebuie făcută. Două lucruri trebuiau făcute pentru a putea face această de deblocare: abrogarea Ordonanţei 114, care a ţinut de Guvern – am făcut-o; al doilea lucru: modificarea Legii offshore. Ţine de parlament, vă rog frumos să o faceţi şi vin – ca şi deputat şi ca membru al Guvernului – vin să discutăm pe orice temă, pe orice proiect de lege pe care îl veţi face”, a spus acesta.

Ministrul a vorbit și despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

În ceea ce priveşte reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, şeful de la Economie a subliniat că trebuie finalizate şi că există o strategie în acest sens.

„Reactoarele 3 şi 4. Da, am spus-o de nenumărate ori: cred că şapte ani de zile înţepeniţi într-un proiect care nu a mers mai departe trebuie să înceteze. De aceea am şi luat decizia de a mandata în AGA pe reprezentantul ministerului să voteze pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză, consorţiu chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat şi de aceea Consiliul de Administraţie trebuie să găsească o nouă strategie. Şi vă asigur că veţi vedea că avem această strategie şi, în perioada imediat următoare, veţi vedea că ne vom apuca efectiv până la urmă de pornirea reactoarele 3 şi 4. Nu de alta, dar suntem chiar într-o mare întârziere. Dacă mai stăteam mult înţepeniţi în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme din punct de vedere al sistemului energetic naţional. Nu uitaţi că reactorul 1 trebuie intubat în 2026”, a arătat Virgil Popescu.