Marius Bostan spune că, în urmă cu 7-8 ani, a intenţionat să pornească un fond de investiţii în patente, după un model german care afişa randamente satisfăcătoare.

„Am lucrat cu nişte finanţişti străini, dar nu am reuşit să îl implementez. Modelul era următorul: luam 40-50 de patente, o comisie le analiza capacitatea de a obţine plus valoare şi profit, le cumpăram, le plasam şi atrăgeam capital prin emisiune de unităţi de fond, pentru a finanţa punerea lor în practică“, a declarat ministrul Comunicaţiilor în cadrul Conferinţei Capital dedicată tehnologiei şi inovaţiei.

Chiar dacă jumătate din patentele achiziţionate nu ar fi adus profit, spune acesta, cele care produceau ar fi acoperi şi cheltuielile patentelor neprofitabile.

„Din păcate, în România nu există un asemenea fond de investiţii. Din experienţa bună a fondurilor din străinătate care au avut succes, un astfel de fond în România ar reprezenta o soluţie pentru ducerea în practică a tehnologiei şi inovaţiei româneşti. Dacă l-ar face statul ar creşte şansa de a nu fi eficient. Acesta este un business pentru privaţi“, concluzionează Marius Bostan.

Încă din urmă cu zece ani, Deutsche Bank, cea mai mare instituţie de credit din Germania, anunţa înfiinţarea unui fond de investiţii specializat în patente, transformând astfel proprietatea intelectuală într-o clasă de active.