"În România am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima dată când ne întâlnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul am depăşit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt următoarele: grâu, rapiţă, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi şi struguri (…) Aş putea spune că producţia de struguri a fost securizată şi de sistemul antigrindină care a funcţionat în acest an", a spus Daea, citează Agerpres.

Acesta a precizat că toate producţiile record realizate de fermieri au avut şi sprijinul statului, care a acordat subvenţiile la timp, dar au beneficiat şi de condiţii climatice favorabile. 

"Anul acesta am realizat producţii importante pentru ţară, producţii realizate în primul rând de către fermieri în condiţii climatice favorabile, cu mici excepţii, dar şi susţinute din subvenţii prin efortul statului. Înainte de aduce bani de la UE trebuie să îi dea cineva şi acel cineva este bugetul naţional. Anul acesta au fost date sume importante agriculturii, cum de altfel şi în proiecţia de buget pe anul 2018 agriculturii i se dau sume importante pentru a duce la îndeplinire obiectivele stabilite, ştiind că este un motor de creştere economică", a subliniat Daea. 

Ministrul Agriculturii a menţionat că, în cazul a două culturi, floarea soarelui şi porumb, România ar putea ajunge pe primul loc în UE, nu doar din punct de vedere al suprafeţei cultivate ci şi al producţiei. 

"Aş vrea să mă opresc la două culturi, floarea-soarelui şi porumb. Suntem prima ţară din UE ca suprafaţă la aceste culturi, dar la floarea-soarelui suntem prima din UE şi la producţia totală, însă la porumb vom vedea ce randament realizează Franţa. Sunt o serie întreagă de informaţii, eu le aştept pe cele oficiale, pentru a mă putea pronunţa, dar este o creştere formidabilă de randament la toate culturile în România. Este un lucru excepţional şi pe care trebuie să îl conservăm ca atare şi evident alături de fermieri şi de cercetare să ne gândim cum putem mări aceste randamente, ca să nu rămână doar un vârf în compararea producţiilor ci şi o constantă în activitatea agricolă a României pentru stabilitate economică, progres şi câştig permanent la fermieri", a adăugat şeful MADR. 

Acesta şi-a exprimat regretul că, la ora actuală, în România nu există efective suficiente de suine pentru a putea consuma o bună parte din cerealele obţinute pentru hrana animalelor, iar fermierii să poată câştiga mai mult. 

"Şi la soia am avut o producţie excepţională pe care o putem folosi pentru furajarea animalelor. Este un regret că nu putem ţine pasul privind creşterea efectivelor de animale în aşa fel încât să putem câştiga mai mult printr-o valorificare superioară a producţiei pe care o obţinem. Este regretul că nu avem efectivele de suine pentru a putea consuma o bună parte în hrana animalelor", a mai spus şeful de la Agricultură. 

Recolta de porumb boabe a României a depăşit 14,5 milioane de tone în acest an, producţia medie obţinută fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat recent, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii. 

"Mai sunt încă suprafeţe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producţia medie la porumb nu va putea fi influenţată. Este cea mai mare obţinută vreodată: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, şi sigur că va fi şi cea mai mare producţie totală de porumb boabe a României", a precizat ministrul Agriculturii. 

În ultimii 10 ani, suprafaţa cultivată cu porumb s-a situat între 2,3 şi 2,7 milioane de hectare, cu un singur an – 2010 – în care suprafaţa nu a depăşit 2,1 milioane hectare la nivel naţional. 

Şi la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2.725 kilograme la hectar. 

România a mai obţinut anul acesta două recorduri istorice, unul la grâu, recolta depăşind 10 milioane de tone, iar celălalt la rapiţă, unde producţia a fost de 1,7 milioane de tone. 

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2016, România a fost cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană şi pe locul 5 la producţia de grâu, însă anul acesta ar putea ocupa primul loc în Europa cu două producţii, cu cea de porumb – 14,5 milioane de tone – şi cu cea de floarea-soarelui, unde recordul este de 3,167 milioane de tone. 

În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa ţării.