Ministerul Afacerilor Externe va demara o campanie publică de informare cu privire la condiţiile pe care cetăţenii români trebuie să le îndeplinească pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a reduce rata de refuz, a declarat miercuri ministrul Bogdan Aurescu.

Acesta a menţionat că România nu va putea intra în Programul Visa Waiver, care permite cetăţenilor anumitor ţări să călătorească fără viză în Statele Unite pentru turism sau afaceri pe o perioadă limitată, atât timp cât rata de refuz a cererilor se va menţine peste 3%.

România nu este în acest plafon de 3%

„Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%. Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

Ministrul de Externe a precizat că această campanie de informare publică va pleca „de la elementele concrete al refuzului” vizei.

„Ceea ce urmărim în perioada următoare este să lansăm o campanie de informare publică, plecând de la elementele concrete al refuzului, şi este ceea ce am şi discutat, de altfel, în convorbirea mea telefonică recentă cu secretarul de stat american Antony Blinken, să vedem împreună care sunt aceste raţiuni ale refuzului. În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver. În rest, alte condiţii care ţineau de autorităţile române au fost îndeplinite”, a mai afirmat ministrul de Externe.