Ministerul Muncii și Protecției Sociale a afișat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotărâre privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

Noua instituție, finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, va prelua activităţile, atribuţiile şi structurile Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care se desfiinţează.

Autoritatea nou înființată va fi condusă de un Președinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat și de un secretar general și va avea un număr maxim de 131 de posturi, exclusiv demnitarii.

Înființarea noii instituții urmărește asigurarea unei viziuni noi asupra unei problematici complexe ce propune urmărirea coerentă a parcursului copilului, din perspectiva drepturilor acestuia, de la momentul nașterii până la împlinirea vârstei majoratului și corelarea ulterioară a măsurilor și politicilor ce vizează persoanele adulte cu dizabilități.

În structura noii autorități este prevăzută înființarea unui Centru de Resurse pentru Design Universal, la nivel de birou, care va sprijini și îndruma autoritățile publice interesate și orice alt partener instituțional în vederea asigurării accesibilizării mediului fizic și informațional pentru respectarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități și facilitarea integrării acestora în viața comunitară.

De asemenea, ca element de noutate, noua autoritate va avea un serviciu de comunicare care va include un compartiment destinat comunicării directe cu beneficiarii, persoane vulnerabile, inclusiv instituționalizate, din perspectiva protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități și protecția drepturilor copilului. Serviciul va funcționa în subordinea directă a Președintelui ANDPDCA.

Pe lângă faptul că se elimină barierele instituționale de comunicare și colaborare dintre cele două autorități desființate, măsura de reunire are ca efect și reducerea cheltuielilor de personal, cu 838.000 lei/an, prin dispariția unei funcții de Președinte (secretar de stat), a unei funcții de secretar general și prin încadrarea într-un nivel inferior de salarizare a 20 de posturi vacante.

Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI.