'La solicitarea ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, echipe ale Administraţiei Naţionale 'Apele Române' ecologizează mecanizat întregul areal al Parcului Natural Văcăreşti. Acţiunea a demarat în 23 mai 2016 şi va dura cel puţin până la finalul săptămânii viitoare. În paralel, vor fi iniţiate procedurile de selecţie pentru servicii specializate de pază şi monitorizare a ariei protejate, 24 de ore din 24. Măsurile au fost stabilite în urmă cu o săptămână, în cadrul unei vizite de lucru în teren a ministrului Cristiana Paşca Palmer împreună cu echipa sa, imediat după ce 'Delta dintre blocuri' a fost declarată oficial parc natural, devenind astfel primul parc urban din România şi din Europa continentală', se arată în comunicatul citat. 

Potrivit ministerului de resort, în teren au fost mobilizate buldozere, excavatoare şi camioane pentru înlăturarea tuturor cantităţilor de deşeuri din construcţii, depozitate ilegal în ultimii ani. Până în prezent, a fost evacuat un volum de 100 metri cubi de deşeuri, echivalentul a circa 25% din cantitatea totală de deşeuri din parcul natural. Totodată, cu ajutorul utilajelor terasiere şi a basculantelor de mare tonaj s-a nivelat drumul de exploatare de pe coronamentul barajului de pământ. În plus, în cadrul acţiunii vor fi montate blocuri din beton care să limiteze accesul auto neautorizat. 

'În continuare o să ne ocupăm de transpunerea în realitate a administrării acestei zone. Administrarea Parcului presupune o viziune pusă într-un plan, prin care zona să devină un reper natural pentru activităţi de recreere, eco-turism, o adevărată platformă pentru apropierea omului de natură. O să parcurgem întregul proces legal de organizare a unui apel pentru selecţia viitorului administrator. Ne dorim să răspundă apelului nostru instituţiile, autorităţile publice locale, organizaţiile neguvernamentale şi comunitare, organizaţiile internaţionale, care se pot asocia oricând în acest proiect unic în România', a afirmat ministrul Mediului. 

În data de 16 mai 2016, acumularea Văcăreşti a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. 

Parcul natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. De asemenea, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

AGERPRES