Conform datelor transmise de BNR, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 235,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 121 de luni, la un randament mediu de 3,85% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 100 de milioane de lei, iar băncile au subscris 365,7 milioane de lei, potrivit agerpres.ro

O licitaţie suplimentară

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 15 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna septembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,6 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, cu 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată în august, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cutremur financiar în România

Datele publicate de către Banca Națională a României (BNR) arată că investițiile străine directe au scăzut cu 60,23% în primele șapte luni ale anului în curs. Concret, investițiile au scăzut la 1,326 miliarde de euro.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,326 miliarde de euro (comparativ cu 3,335 miliarde de euro în perioada ianuarie – iulie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 779 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 547 milioane euro”, se menţionează într-un comunicat al Băncii Naționale a României.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut în primele şapte luni ale anului în curs cu 37%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 2.110 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 2.110 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 4,574 milioane de dolari, în scădere cu 66,3% faţă de ianuarie-iulie 2019.