Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) este de utilitate publică, potrivit unei Hotărâri adoptate joi în şedinţa de Guvern.

„Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat HG-ul privind recunoaşterea Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România ca fiind de utilitate publică. Conform atribuţiilor sale, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri coordonează Comitetul Interministerial pentru Competitivitate, precum şi monitorizarea şi evaluarea Strategiei naţionale pentru competitivitate. Astfel, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Asociaţiei şi a propus Guvernului României, prin prezentul proiect, recunoaşterea Asociaţiei ca fiind de utilitate publică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei remis vineri Agerpres.

ACAROM a contribuit semnificativ la reindustrializarea sectorului auto

Potrivit sursei citate, prin acţiunile pe care le-a derulat de la înfiinţare, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România s-a dovedit un partener instituţional activ al Ministerului Industriilor, în prezent Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, contribuind semnificativ la strategiile de reindustrializare a României în sectorul auto, în implementarea regulamentelor şi legislaţiei cu privire la producţia de componente, în procesul de atragere a investiţiilor străine (colaborare cu Invest Romania, anterior ARIS), precum şi în organizarea de conferinţe, workshop-uri, programe comune având ca scop dezvoltarea industriei auto naţionale.

Ministerul Economiei împreună cu ACAROM organizează participarea companiilor din sectorul auto la târguri de profil internaţionale. Astfel, târguri de renume mondial precum Automechanika Frankfurt, Equip Auto Paris sau INTEC/Z Messe Leipzig sunt manifestări expoziţionale cu o prezenţă obişnuită a ACAROM şi firmelor din sectorul auto românesc. În acelaşi timp, ACAROM este partener oficial al evenimentelor naţionale reprezentative în domeniul auto: Salonului Auto & Accesorii Bucureşti, Automotive Expo B&B Meetings, DEMO METAL şi DEMO PLAST, reale oportunităţi de promovare a potenţialului industriei auto româneşti.

ACAROM a fost înființată de 32 de companii din sectorul auto

La nivel european, industria auto reprezintă unul din cele mai importante sectoare economice. Astfel, în cele 309 uzine de asamblare aflate în cele 27 de ţări ale UE, se produc anual 19,2 milioane de vehicule (autoturisme, camioane, autobuze). Sectorul auto european angajează peste 13,8 milioane de persoane, iar investiţiile anuale în cercetare se ridică la 57,4 miliarde de euro anual. Totodată exporturile UE de vehicule şi componente generează un surplus al balanţei comerciale de 84 miliarde de euro anual, potrivit MEEMA.

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a fost înfiinţată de 32 de companii cu activităţi în sectorul auto. Scopul Asociaţiei este de a contribui la consolidarea şi la dezvoltarea durabilă a fabricanţilor români de automobile, a fabricanţilor şi/sau a furnizorilor de componente şi materiale pentru automobile, a furnizorilor de servicii legate de automobile, precum şi a structurilor de afaceri conectate acestora.