Cand s-a decis ca 0,4% din profitul net al Loteriei sa se duca la Ministerul Culturii, s-a pornit de la o nevoie sociala. De zece ani, bibliotecile publice de la sate nu au mai primit o carte. De doi ani, nimeni nu stie ce s-a facut cu miliardul dat de Loterie. Conducerea se ocupa doar de strategii.


Pe 23 aprilie 2005, Mona Musca lansa campania de incurajare a lecturii “Mai bine o carte!”, cu o durata de un an. Pe 9 martie 2006, cu putin inainte de incheierea acestui program national al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), directorul general al Directiei Creatie Contemporana, Demeter Andras, ne declara ca nu are nici un leu pentru cultura scrisa in acest an!

“Eu am un singur capitol aici: achizitii biblioteci, la care figureaza suma de la Loterie.” Despre suma cuvenita de la Loterie, pentru anul trecut, stie doar din auzite. “Zece miliarde (ROL) am estimat noi ca vom primi.” Directorul Demeter Andras a aflat de la noi care este suma reala: 357.665 lei (RON). Adica mult mai putin decat credea. Dar ce conteaza! La MCC nimeni nu stie precis ce fonduri se aloca si nici ce se face cu banii.

Pentru a veni in sprijinul promovarii culturii, Guvernul a decis in 2003 ca Loteria Romana sa vireze 0,4% din profitul sau net la MCC pentru achizitia de carti, reviste si publicatii pentru bibliotecile publice. Dupa doi ani, conducerea MCC nu stie ce s-a intamplat cu banii primiti. Potrivit Legii nr. 186/2003, sumele provenite de la Loterie pot fi folosite numai pentru achizitia de carti destinate bibliotecilor publice, iar cartile trebuie sa fie ale “autorilor din Romania” (art. 1).

De la Demeter Andras am aflat ca fix pe 23 aprilie 2004, zi declarata de Mona Musca drept ziua nationala a bibliotecarului si inceputul campaniei de promovare a cartii, in contul MCC intrau si primii bani de la Loterie. Mare noroc! Din banii primiti s-au achizitionat 490 de titluri pentru 2.800 de biblioteci si s-au facut 3.100 de abonamente la diverse publicatii. Ba chiar au mai ramas bani: 444.388.000 lei (ROL). De ce a facut ministerul economie? Demeter Andras nu stie. Nu stie nici daca banii Loteriei s-au amestecat cu banii ministerului, dati de la buget. Bani care se pot folosi dupa alte norme (Ordonanta nr. 60/2001) referitoare la procedurile pentru atribuirea contractului de achizitie publica. “Eu nu ma ocup de aceste amanunte”, se justifica Demeter Andras. Eu am venit aici sa fac strategii.” Cum poate elabora strategii daca nu a facut o simpla diagnoza menita sa-i asigure baza de date strict necesara? “Avem trei ani la dispozitie. Putem sa le studiem si sa le comparam. Sa vedem care sunt greselile, dar nu este atat de grav”, ne asigura directorul general.

Parerile conducerii se bat cap in cap cu ale subalternilor

Tot mai multe voci spun ca este chiar foarte grav ce se intampla la MCC cu banul public. De aceea, am solicitat explicatii directoarei financiare. Albertina Nastase ne-a asigurat ca “nu s-a atins nimeni de contul din Loterie. Banii exista in cont. Ei s-au reportat in fiecare an. Nu s-au cheltuit pentru ca nu au existat norme.” Cine trebuia sa alcatuiasca aceste norme? “Directia de specialitate (condusa acum de Demeter Andras n.r.) trebuia sa faca metodologia. Comisia s-a intalnit foarte tarziu si nu a mai fost in stare sa se ocupe de aceste fonduri. Au trecut doar doi ani!”, conchide ingaduitoare Albertina Nastase.

Secretarul de stat Ioan Onisei este de alta parere. La fel si un fost consilier care a facut parte din comisiile de achizitie. “In 2005, a existat o metodologie de achizitie a cartilor pentru biblioteci. Am avut 6.000 de titluri oferite de 180 de edituri. Am putut cumpara numai 400 de titluri, de la aproximativ 80 de edituri, pentru sumele alocate. Editurile ne-au transmis toate documentele. Fara ele nu puteam construi baza de date a comisiei si nu puteau fi puse in discutie. Daca aveam mai multi bani se puteau achizitiona mai multe carti. Mie mi se comunica o suma globala.” Cu alte cuvinte, membrii comisiei nu stiau daca fac achizitiile din banii Loteriei, dupa Legea nr. 186 sau banii de la buget, potrivit Ordonantei nr. 60.

Dar cine stie daca banii Loteriei au fost sau nu folositi? Secretarul de stat Ioan Onisei spune ca a preluat conducerea ministerului cu multe probleme si ca a incercat sa faca ordine prin toate actele, dar nu stie precis ce-i cu banii de la Loterie. “Daca suma nu s-a cheltuit integral, atunci se poate cheltui pentru achizitii de carti si publicatii de alt tip.” Gresit, de vreme ce legea dispune precis ce se face cu banii! Am cerut un punct de vedere pe aceasta tema si Curtii de Conturi. Directorul Gheorghe Lazar s-a aratat extrem de rezervat, dar era la curent cu toate demersurile noastre de la MCC! “Noi am efectuat un control la MCC si am constatat niste neajunsuri, recunoaste directorul Lazar. Sunt abateri, unele neclaritati. Am dat decizie sa remedieze si sa-si puna la punct evidenta. S-au dat sanctiuni contraventionale. La sfarsitul acestei luni este termenul de raspuns la problemele sesizate de noi si pana atunci nu pot sa ma pronunt.”

Cum este posibil sa se dea termene pentru a se pune la punct evidenta? Este ca si cand i-ai da timp hotului sa-si stearga urmele! Nu numai ca nu s-a aratat impresionat de sesizarea noastra, dar am constatat ca directorul de la Curtea de Conturi este timorat de faptul ca functionarii de la MCC l-ar putea da in judecata! A motivat ca are copii de crescut acasa. Asa ca am apelat la ajutorul unui expert contabil. “Daca nu s-au folosit intr-adevar banii Loteriei pentru achizitia de carti, cred ca multi s-au imprumutat din banii astia si au facut afaceri cu ei. Aici este castigul! Poate ca MCC a fost chiar interesat sa foloseasca acesti bani de la Loterie ca tampon. Adica sa-i foloseasca in alte scopuri.”

Nici nu este greu de tras aceasta concluzie din declaratiile stranse si miscarile haotice a banilor pentru achizitiile de carti.

Mare noroc cu banul public!

Fonduri alocate pentru achizitia de carti pentru bibliotecile publice

ANUL 2003

• 3,1 miliarde lei – suma declarata de Demeter Andras, director general MCC, la
9 martie 2006, revistei Capital.

• 7,7 miliarde lei – suma declarata de Albertina Nastase, director Directia Buget MCC,
la 22 ianuarie 2003, intr-o nota informativa interna.

ANUL 2004

• 6,5 miliarde lei – suma aprobata prin Legea bugetului pentru 2004 (Legea nr. 507/2003).

• 5 miliarde lei – suma declarata de Demeter Andras, la 9 martie 2006, revistei Capital (din care aproximativ 75% reprezinta suma virata de Loterie), au fost utilizati 4.555.612.000 lei.

• 2 miliarde lei – suma declarata de Albertina Nastase, la 28 iulie 2004, intr-o nota informativa interna.

• 6,5 miliarde lei – suma declarata de Albertina Nastase, la 21 septembrie 2004, intr-o nota informativa interna, din care 4,3 miliarde lei au fost consumate pentru achizitiile anului 2003.

ANUL 2005

• 15 miliarde lei – suma declarata de Mona Musca, fost ministru al culturii, la 1 august 2005, intr-o conferinta de presa, din care 5 miliarde vor acoperi datoriile din 2004

• 1 milion RON – suma declarata de Demeter Andras, la 9 martie 2006, revistei Capital, din care 655.459 RON reprezinta suma virata de Loteria Nationala.

Fonduri alocate de la Loteria Romana pentru achizitia de carti pentru bibliotecile publice (RON)

Ani 2003 2004 2005
Profit net Loteria Romana 92.873.854 163.864.819 89.416.203
Sustinerea culturii scrise -0,4% conform Legii nr. 186/2003 371.495 655.459 357.665




Sursa: Loteria Romana