Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat miercuri, 23 decembrie, prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare din cadrul Măsurii 4 – Investiţii în active fizice, sub-măsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiţii în abatoare de capacitate mică în zona montană până la data de 31 martie 2021, ora 16:00.

Mai multe informații privind condițiile de participare generală, detalii cu privire la depunerea proiectelor și pragurile de calitate lunare vor putea fi găsite accesând https://afir.info/

Ajutor de stat pentru culturile înfiinţate în toamna lui 2019, afectate de seceta pedologică

Cu o zi în urmă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţa că efectuează a doua tranşă de plăţi aferentă ajutorului de stat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Plăţile au început marţi, 22 decembrie, şi vor fi derulate prin centrele judeţene.

Suma totală autorizată la plată este de 79.999.988,31 lei, pentru un număr de 27.826 beneficiari.

În conformitate cu prevederile art.11 – (1) din Ordonanţa de urgenţă nr.48/27.08. 2020 resursele financiare necesare implementării schemei de ajutor de stat se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2020 Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, articolul 59.09 „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură”.

Relaţiile României cu Marea Britanie în domeniul agriculturii, post-Brexit

Sectorul agroalimentar din UE va fi afectat în orice scenariu al rezultatului negocierilor dintre UE şi Marea Britanie, iar competiţia pe piaţa britanică va creşte datorită prezenţei post-Brexit a celor mai puternici competitori la nivel mondial, declara recent Gheorghe Ştefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, în contextul noilor provocări economice la nivel european şi internaţional trebuie să acordăm o importanţă deosebită oportunităţilor de afaceri în relaţia cu Marea Britanie, scrie Agerpres.

„Este foarte important pentru noi toţi să atragem investiţii britanice în domeniul agroalimentar din România, să înfiinţăm companii mixte în ţara noastră în vederea derulării de activităţi antreprenoriale şi nu în ultimul rând să avem acces la noile tehnologii originare din Marea Britanie prin dezvoltarea unor parteneriate benefice ambelor ţări. Ministerul Agriculturii este direct interesat în dinamizarea fluxurilor comerciale, ţinând cont de viitoarea concurenţă pe piaţa britanică, în special pentru produsele agroalimentare care au ponderea cea mai însemnată în cadrul exporturilor româneşti către Marea Britanie. Printre aceste produse se regăsesc carne de pasăre, vinuri, cereale, preparate şi conserve din legume şi carne, produse de brutărie şi patiserie”, a spus Gheorghe Ştefan.

El a menţionat că, în prezent, balanţa comercială pe relaţia cu Marea Britanie este pozitivă. Operatorii economici din ţara noastră exportă o gamă diversificată de produse agroalimentare, în principal produse cu o valoare adăugată ridicată. Excedentul comercial al României, în anul 2019 a fost de 109,9 milioane euro şi de 102,6 milioane de euro în primele 8 luni ale anului 2020.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin