Manifestațiile au avut loc în principalele orașe ale Rusiei, de la Vladivostok din Extremul Orient rus până la marile orașe din Siberia. Poliția a declarat că 14.000 de persoane au mărșăluit în 29 de orașe din toată țara, transmite Le Point.

Jurnaliștii de la AFP au remarcat prezența unor mulțimi mari, deși nu au atins amploarea demonstrațiilor din ianuarie după arestarea adversarului. Potrivit ONG-ului OVD-Info, peste 1.200 de persoane au fost arestate pe marginea acestor demonstrații. Potrivit acestei organizații specializate în monitorizarea demonstrațiilor din Rusia, la Sankt Petersburg au fost înregistrate peste 500 de arestări, în timp ce cortegiul de la Moscova a putut defila fără incidente majore. În timpul zilei, mai mulţi apropiaţi ai adversarului au fost arestaţi, inclusiv avocatul Liubov Sobol sau purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiş.

Avertismentul lui Vladimir Putin

În prima parte a zilei, Vladimir Putin și-a avertizat rivalii străini în timpul discursului său anual. Președintele rus a fluturat amenințarea unui răspuns „dur”, dacă aceştia ar încerca să atace Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul. În timp ce starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, inamicul numărul 1 al Kremlinului, se deteriorează de la o zi la alta, demonstrațiile opoziției sunt amenințate cu represiunea. De mai multe săptămâni, Washingtonul și Uniunea Europeană denunță Rusia pentru că a desfășurat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei. De asemenea, critică neobosit încarcerarea lui Aleksei Navalnîi, în greva foamei de trei săptămâni și care ar fi pe moarte, potrivit apropiaţilor săi.

În discursul său, Vladimir Putin nu a vorbit direct despre aceste dosare. Cu toate acestea, omul forte al Kremlinului a trimis un avertisment adversarilor săi străini: „Dacă cineva ne ia intențiile bune drept slăbiciune […], anunțați-l că răspunsul Rusiei va fi asimetric și dur. Sper că nimeni nu va avea ideea de a trece o linie roșie cu Rusia”, a declarat el, judecând că atacarea ţării sale „pentru orice și pentru toate a devenit un fel de sport”. În mod surprinzător, președintele rus nu a spus niciun cuvânt despre Aleksei Navalnîi, a cărui eliberare este cerută de Occident și a cărui otrăvire în august 2020 ar implica servicii speciale rusești.

Criza economică și de sănătate, principalele subiecte ale discursului

Rusia, din cauza conflictului din Ucraina, a reprimării opoziției, a acuzațiilor de atacuri cibernetice, spionaj și interferență electorală a fost ținta mai multor sancțiuni occidentale, determinând de fiecare dată o ripostă rusească. Dar singurul dosar internațional specific pe care Vladimir Putin l-a abordat este cel al unei „încercări de organizare a unei lovituri de stat și de asasinare a președintelui Belarusului”, dezvăluite weekendul trecut, potrivit serviciilor de securitate ale celor două ţări.

Vladimir Putin a denunțat tăcerea occidentală faţă de această chestiune, în ajunul unei întâlniri la Moscova cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, urât în Occident din cauza represiunii brutale a unei mișcări de protest din august 2020.

Pe plan intern, criza economică și de sănătate din cauza Covid-19 a ocupat un loc important în discursul președintelui rus, mai ales că alegerile legislative sunt programate pentru septembrie. El a promis ajutor suplimentar familiilor şi că va stopa creșterea prețurilor la alimente. „Cel mai important lucru acum este să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor, să le refacem”, a afirmat președintele rus, în timp ce puterea de cumpărare a rușilor scade dramatic de ani de zile, sub efectul sancțiunilor internaționale și acum şi din cauza pandemiei.

Sursă foto: Dreamstime