Unul dintre principalii lideri ai MNU, Grigol Vaşadze, a anunţat într-un comunicat că partidul şi aliaţii săi “îl vor nominaliza pe Mihail Saakaşvili în postul de prim-ministru” dacă vor câştiga alegerile de la 31 octombrie.

Principalul partid de opoziție

MNU este în prezent principalul partid de opoziţie georgian şi a format o coaliţie cu mai multe mici formaţiuni care va încerca să învingă partidul la putere, Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili.

Mihail Saakaşvili a fost numit în luna mai în fruntea unui comitet guvernamental însărcinat cu reforme în Ucraina, ţară a cărei cetăţenie o deţine.

De ce este acuzat acesta

Preşedinte între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili este urmărit pentru “abuz de putere” de autorităţile din ţara sa, acuzaţii pe care le-a denunţat drept motivate politic. În pofida plecării sale din Georgia, el rămâne o figură politică majoră în această ţară din Caucaz, notează AFP.

Tea Ţulukiani, ministrul georgian al justiţiei, a afirmat că Saakaşvili va fi arestat imediat ce va trece frontiera în Georgia în caz de revenire, dar dacă Visul Georgian va pierde alegerile, acuzaţiile care îl vizează pe fostul preşedinte ar putea fi abandonate rapid, potrivit France Presse.

În luna mai a fost ales șef al Comitetului Executiv al Consiliului Național de Reformă al Ucrainei

La începutul lunii mai a acestui an, presa din Ucraina scria că ex-guvernatorul regiunii Odesa a fost ales pentru funcția de șef al Comitetului Executiv al Consiliului Național de Reformă al Ucrainei.  Acesta a fost ales în funcție de către președintele Vladimir Zelenski. Anterior, tot acesta i-a propus postul de vicepremier pentru reformă dar Parlamentul de la Kiev nu a fost de acord. Această decizie a stârnit mai multe discuții.

Cel care l-a pus în funcție se arată încrezător în Saakașvili și consideră că acesta va ajuta la implementarea unor schimburi importante în Ucraina.