‘România este printre puţinele ţări care au înregistrat, în ultimii ani, creştere economică constantă. România are astfel şansa ca, prin potenţialul său, să ajungă, în următorii doi ani, la o creştere economică anuală de 3-4%. Are însă nevoie de o reformă a instituţiilor pentru a atrage fonduri europene, dar şi de o mai mare încredere în societatea civilă. Banul public trebuie folosit pentru atragerea investiţiilor private. E nevoie de un parteneriat public-privat solid, de reforme în cercetare-dezvoltare, în agricultură, sănătate şi în învăţământ’, a spus Mihai Tănăsescu.
Cu acest prilej, vicepreşedintele BEI a apreciat că în Europa este necesară o creştere a competitivităţii unitară, care să ducă la dispariţia faliei create între nordul şi sudul UE. Pentru o reformă completă, Europa are nevoie de un nou contract social, de o politică fiscală coordonată, care să genereze o disciplină fiscală.
‘Austeritatea nu este bună pentru nicio ţară, dar avem nevoie de o disciplină financiară pentru un bun management al statului. Liberalizarea este o cerinţă urgentă. Avem nevoie de o piaţă financiară stabilă la nivelul întregii Europe, de un Nord şi Sud care să lucreze împreună, repede. Avem nevoie de o Europă rapidă’, a spus Mihai Tănăsescu.
De altfel, vicepreşedintele BEI a încurajat investitorii să apeleze la fondurile băncii care, şi în 2013, va aloca majoritatea împrumuturilor pentru IMM-uri.
Sursa: Agerpres