In Craiova, dar si in mediul oamenilor de afaceri din tara, numele lui Mihai Anghel este asociat cu agricultura. Totusi, el si-a inceput afacerile intr-un domeniu care s-a dovedit a nu fi la fel de proftabil ca cel pe care-l desfasoara acum. Compania Oltyre a fost infiintata in 1994 si a avut ca obiect de activitate distributia de cauciucuri, de unde i se trage si numele. Vanzarile nu au mers atat de bine pe cat se astepta Anghel, si de aceea el s-a reorientat spre cultura cerealelor, un domeniu care, daca este gestionat bine, poate va fi profitabil. Astfel, in anul 1999, omul de afaceri a cumparat Cerealcom Dolj, care in momentul de fata are cultivate peste 24.000 de hectare de teren arabil in arenda, adica tot ce vezi cu ochii pana la orizont, si sase silozuri cu o capacitate totala de stocare de 300.000 de tone de cereale. Toate acestea sunt impartite in trei ferme, Cervina, Redias si Oltyre, care “utilizeaza cele mai eficiente tehnologii si utilaje de productie agricola cu un numar mic de muncitori”, spune Anghel. In opinia omului de afaceri, succesul se datoreaza eficientizarii si imbunatatirii continue a activitatii. Cel mai interesant proiect de modernizare a utilajelor agricole il reprezinta achizitionarea unor instrumente de ghidare prin satelit a tractoarelor, in valoare de 10.000 de dolari fiecare. “Prin intermediul acestui sistem, ghidarea utilajului pe ogor se face automat, munca soferului rezumandu-se la verificarea si observarea instrumentelor”, explica Mihai Anghel.

In anul 2000, compania Cerealcom Dolj a cumparat Moara Bocsa din Caras Severin, cu o capacitate zilnica de 200 de tone de faina, creand astfel conditiile pentru prelucrarea a 30.000 de tone grau anual. In vederea construirii unui circuit complet – productie, prelucrare si distributie -, in 2001 este infiintata si compania Transcereal, care are ca obiect de activitate, dupa cum sugereaza si numele, transportul de cereale. Printr-un management performant si plasamente inteligente de capital, Mihai Anghel a reusit sa construiasca un sistem agricol solid. Numai compania Cerealcom Dolj a inregistrat, in anul 2004, o cifra de afaceri de 68,3 milioane de dolari, de doua ori mai mult decat in 2003, si un profit 1,2 milioane de dolari.


Din anul 2002 Mihai Anghel s-a lansat intr-o noua afacere, in domeniul viticulturii si vinificatiei. “Am cumparat de la fostul IAS domeniul viticol Segarcea, care cuprinde o suprafata de 273 de hectare de vie si ceea ce a mai ramas din vechea crama care apartinea Casei regale. Suma pe care am platit-o a fost de 110 miliarde de lei, din care 80 de miliarde de lei erau datorii”, spune Anghel. Crama a fost construita intre anii 1904 si 1906 si a facut parte din domeniul coroanei regelui Carol I. In 2004, Anghel a contractat un imprumut SAPARD de 2 milioane de euro, prin care s-au achizitionat cele mai moderne tehnologii de vinificatie din Franta si Italia. Intentia omului de afaceri este de a recultiva toata suprafata viticola in conformitate cu metodele de plantare italiene si franceze, astfel incat sa creasca productivitatea si calitatea produsului finit. Strategia aleasa de Mihai Anghel vizeaza plantarea unor soiuri romanesti cu traditie, cum ar fi Feteasca Neagra, Novacul, Negru de Dragasani si Muscatul Frontinian, ultimul fiind un soi rar, din care a mai ramas plantat doar un hectar. Crama va produce anual in jur de sase-sapte milioane de butelii de vin de cea mai buna calitate. “Vom produce mai putin, dar de o calitate exceptionala. Vinul sec arata toate defectele strugurelui, in timp vinul dulce le mascheaza prin adaosul de zahar. Tocmai din acest motiv este mult mai greu sa faci un vin sec bun. La Segarcea, nu incercam sa imitam vinuri cum ar fi cabernet de Bordeaux, noi vom produce cabernet de Segarcea. Acest domeniu regal are o traditie foarte bogata, care trebuie continuata”, conchide omul de afaceri.

Topul celor mai mari latifundiari ai tarii

• Culita Tarata are in arenda 58.000 de hectare de teren arabil in Insula Mare a Brailei. In prezent, el este cercetat penal cu privire la arendarea acestor terenuri, existand posibilitatea ca aceasta poveste sa se incheie cu preluarea de catre ADS a terenurilor, lasandu-l pe Tarata cu doar 2000 de hectare.


• Adrian Porumboiu lucreaza in prezent circa 40.000 de hectare de teren agricol. El este considerat insa primul agricultor roman, datorita sistemelor integrate de productie pe care el le utilizeaza.

• Mihai Anghel este al treilea agricultor din Romania din punctul de vedere al suprafetei cultivate, avand in arenda 24.000 de hectare de teren agricol. Societatea pe care o controleaza, Cerealcom Dolj, detine sase silozuri cu o capacitate totala de stocare de 300.000 de tone.

• Pe locul patru se afla Ioan Niculae, cu compania Interagro, care cultiva in sudul tarii peste 20.000 de hectare.

• Societarea Agro Chirnogi din judetul Calarasi cultiva 19 mii de hectare si este controlata de Jihad El Khalil.