Potrivit Afp, joi, Consiliul Europei a făcut apel joi la Spania să aibă o mai mare grijă de sutele de migranţi găzduiţi în plină epidemie de coronavirus în arenele ‘suprapopulate’ din enclava spaniolă Mellila, la frontiera cu Marocul, informează agerpres.

Arenele (‘plaza de toros’), care găzduiesc circa 500 de persoane în urma prelungirii izolării în centrul de primire pentru migranţi din Melilla, nu sunt concepute „pentru a primi pe termen lung migranţi sau solicitanţi de azil”, evidenţiază într-o scrisoare către guvernul spaniol comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic.

Totodată, potrivit sursei citate, migranţii nu ar avea acolo „decât un acces limitat la duşuri şi la toalete” şi ar duce lipsă „de hrană şi de produse de igienă”, adaugă comisarul, care precizează că „suprapopularea” complică „respectarea măsurilor de distanţare fizică impuse” în legătură cu COVID-19.

Este o situație delicată

În același timp, Dunja Mijatovi este de părere că situaţia de securitate pare de asemenea delicată, existând „certuri şi furturi, precum şi acuzaţii de folosire excesivă a forţei” împotriva personalului de securitate.

Ea se declară totuşi „conştientă” de provocarea de a primi noi migranţi în timp ce trebuie aplicate măsuri anti-COVID cu scopul de a împiedica răspândirea coronavirusului la Melilla.

Pentru moment, „situaţia din ‘plaza de toros’ nu pare corespunzătoare din punct de vedere al drepturilor omului”, mai spune comisarul, care cere Madridului „să găsească alternative pentru a-i găzdui pe migranţi, inclusiv pe solicitanţii de azil”, şi pentru a le garanta accesul la procedurile de cerere de azil.

„În contextul actual de criză sanitară”, Spania „a adoptat mijloace extraordinare pentru a răspunde unei conjuncturi care evoluează rapid” şi menţine ca „obiectiv respectarea protejării sănătăţii şi securităţii persoanelor”, s-a apărat în scrisoarea sa de răspuns ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska Gomez.

Oraşul autonom Melilla şi enclava spaniolă Ceuta au singurele frontiere terestre dintre Africa şi Europa, în prezent închise din cauza virusului. Sute de persoane încearcă să intre pe acolo în fiecare an, sărind garduri foarte înalte.