Noile telefoane mobile inteligente Nokia Lumia vor fi cunoscute ca Microsoft Lumia, a anunţat gigantul american. Restul operaţiunilor Nokia, care nu sunt deţinute de compania americană, îşi vor păstra numele Nokia. O postare de pe pagina de Facebook a Nokia France confirmă renunţarea la numele brandului. Redenumirea va fi prezentată pe plan global la momentul potrivit, a anunţat Microsoft, cel mai mare producător mondial de software, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Anunţul vine în ciuda acordului încheiat pe zece ani cu compania finlandeză prin care Microsoft s-a angajat să utilizeze numele Nokia pe dispozitivele mobile.

În prezent, Microsoft este într-un proces masiv de reorganizare. În iulie, compania americană a anunţat eliminarea a 18.000 de locuri de muncă, echivalentul a 14% din efectivele sale mondiale (127.000 de angajaţi), aceasta fiind cea mai mare restructurare de personal realizată vreodată în istoria companiei. Cea mai afectată va fi divizia de telefoane mobile Nokia Devices and Services, care va pierde 12.500 de angajaţi, adică jumătate din forţa sa de muncă. Ca urmare a acestor restructurări, Microsoft a informat că va înregistra costuri de 1,6 miliarde de dolari sub formă de pachete compensatorii şi costuri asociate în următoarele patru trimestre.

De asemenea, în procesul de restructurare, Microsoft va închide, în noiembrie, uzina Nokia de la Komarom (Nord-Vestul Ungariei), care are aproximativ 1.800 de angajaţi. În 2011, Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu (judeţul Cluj), după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.