Michael Jackson este primul megastar mondial care a concertat în România după Revoluţie. Stadionul „23 August” s-a dovedit neîncăpător pentru cei 70.000 de fani care s-au înghesuit să vadă spectacolul care părea atunci de proporţii cosmice.

Recordul a fost egalat abia în 2007, la concertul Rolling Stones de pe „Lia Manoliu”. După o lungă perioadă în care cele mai mari spectacole pe care le văzuseră erau cele organizate de Cenaclul Flacăra şi Adrian Păunescu, românii au fost profund impresionaţi de spectacolul de lumini cu lasere, fumigene, cascadorii, efecte speciale, costume excentrice care se schimbau la fiecare piesă, dansuri fără oprire şi gesturi provocatoare. Atmosfera era atât de încărcată de emoţie încât fanele leşinau în valuri, iar cele care se ţineau cu firea nu se puteau abţine să nu-şi smulgă părul din cap, urlând „Michaeeeelllll!”.

1 octombrie 1992 a fost o zi istorică pentru tinerii din România. Fanii l-au aşteptat pe Michael Jackson la aeroport, iar televiziunile au început să difuzeze primele reportaje TV legate de vizita lui. Cu cât atitudinea regelui pop era mai relaxată, simplă şi modestă, cu atât mai mult creştea nivelul de idolatrie.

Cel mai emoţionant moment al concertului a fost acela în care o tânără din public a fost ajutată să urce pe scenă, a dansat puţin cu solistul, iar la sfârşit s-au sărutat, în delirul mulţimii. Ziarul „Cotidianul” a identificat-o, după 17 ani, pe norocoasa Cora Popescu, fiica dinamovistului Dinu Popescu, care l-a sărutat pe „cel mai mare star al tuturor timpurilor”. Atunci era în clasa a XI-a la Liceul „George Călinescu” din Bucureşti.

Cei mai importanţi politicieni ai momentului s-au înghesuit să se fotografieze cu starul, să-şi dea cu părerea, ba chiar să se asemene cu el. „Şi eu, şi el părem foarte firavi, dar în realitate suntem foarte puternici”, spunea Theodor Stolojan. Liberalului Radu Câmpeanu parcă nu-i venea să creadă. „Parcă sunt în străinătate”, spunea el înainte de concert. Emil Constantinescu s-a trezit că nu avea scaun la concert, fiind scos din această situaţie umilitoare de Ion Cristoiu. La piesa „Heal the World”, politicienii s-au ţinut de mână, în semn de solidaritate!

Nu este însă neglijabil nici efectul electoral pe care l-a avut concertul lui Michael. „Ion Iliescu a beneficiat, electoral vorbind, de venirea lui Michael Jackson, dar a fost vorba de exploatarea abilă a unei oportunităţi, nu de organizarea ei cap-coadă în numele intereselor politice. La origine, poate părea greu de crezut astăzi, a stat doar ambiţia, orgoliul unui impresar român, Marcel Avram, de a pune România pe harta lumii artistice, lucru care i-a şi reuşit, de altfel”, a explicat, pentru Inpolitics,  fostul consilier prezidenţial Florin Velicu, cel care s-a ocupat de latura „politică” a spectacolului.

Pretext de campanie electorală

Concertul a avut loc între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale şi atât Ion Iliescu cât şi Emil Constantinescu încercau să profite cât mai mult de ocazie pentru a-şi consolida imaginea. Iliescu nu a participat la concert, în timp ce „Ţapul” – porecla din acea vreme a lui Constantinescu-, s-a prezentat în jeanşi la baia de mulţime. „Din rapoartele serviciilor secrete, ale SPP în special, rezulta că prezenţa lui Ion Iliescu pe stadion, la concert, ar fi agitat spiritele la paroxism şi ar fi produs manifestaţii împotriva sa, aşa cum se întâmpla în acea perioadă, spre exemplu, la unele meciuri de fotbal, când galeriile lăsau deoparte Huo Steaua! ori Huo Dinamo! şi treceau, la Jos Iliescu! din senin”, a declarat Florin Velicu pentru Inpolitics.

Presa internaţională se referă la primul concert din Bucureşti al lui Michael ca la cel mai important din cariera solistului, cu cel mai mare show, unde a cântat cele mai multe piese din repertoriu. De altfel,  „Michael Jackson: Live in Bucharest – The Dangerous Tour” este singurul concert live pe DVD al artistului.

„HBO a refuzat să dea detalii cu privire la contractul semnat cu Michael Jackson, dar specialiştii din insustria muzicală estimează un deal în jurul sumei de 20 de milioane de dolari. Este pentru prima oară când un concert de-al lui Jackson este difuzat integral la televizor, şi cele peste două ore de performance vor incluse hituri de pe toate cele patru albume solo are solistului, „Off the Wall”, „Thriller”, „Bad” şi „Dangerous”, lansat recent”, scria „New York Times” în 1992.