Spania, și în special Madridul, a beneficiat din plin de fonduri europene de-a lungul a zeci de ani de apartenență la Uniunea Europeană. Astăzi, rezultatele se văd la tot pasul în marea metropolă spaniolă. România, începe, treptat, să absoarbă din ce în ce mai mulți bani europeni pentru proiecte importante, iar această țară este un exemplu din care putem învăța să folosim ajutorul primit la nivel UE.

Infrastructură la cele mai înalte standarde

În prima sesiune de lucru la Madrid au fost vizitat două proiecte de infrastructură rutieră, capitol la care Spania este un exemplu de bune practici la nivel european. Infrastructura feroviară de aici a fost dezvoltată, în ultimii ani, cu noi rețele de cale ferată pentru trenurile de mare viteză, asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)

Gara Puerto de Atoca – o superbă clădire istorică din secolul XIX, loc de tranzit pentru călători dar și un adevărat obiectiv turistic datorita grădinii tropicale – dispune de 15 linii de mare viteză, cu o lungime de aprox. 15.000 km. Cifrele fac posibilă o reală concurență a transportului feroviar spaniol la cel aerian.

Ultimele proiecte pentru care s-a obținut finanțare europeană pentru dezvoltarea liniei de cale ferată (din FC, FEDR si CEF) sunt LAV (Linia de Mare Viteză) Antequera – Granada (platformă, electrificare și instalații), LAV Madrid – Galicia Como (finanțare lucrări pe platformă); LAV Madrid – Extremadura (finanțare lucrări platformă, cale de acces și instalații de protecție civilă și siguranță).

Un alt proiect exemplu vizitat a fost stația de metrou Paco de Lucia – ultima construită în Madrid și dată în folosință în urmă cu 4 ani. Aceasta înglobează cele mai înalte tehnologii actuale în domeniu și toată experiența acumulată de Spania în dezvoltarea rețelei de transport, inclusiv din perspectiva finanțării europene (FEDR).

Proiecte sociale finanțate din fonduri europene

Atunci când vine vorba de proiecte sociale, Spania pare să își demonstreze cu adevărat dezvoltarea și gradul de înțelegere a persoanelor aflate în dificultate. Pe parcursul vizitei de lucru au fost vizitate mai multe proiecte sociale finantate din fonduri europene (FSE) implementate prin ONCE – o fundație spaniolă de mare amploare care, de câteva decenii, dezvoltă proiecte destinate incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati.

Mare parte din persoanele sprijinite prin inițiativele acestei fundații lucrează în companii din diverse domenii. Am vizitat o astfel de companie a grupului Ilunion, care oferă servicii de accesibilizare a paginilor web pentru persoanele cu deficiențe de vedere. De asemenea, compania auditează paginile instituțiilor, pentru ca toate persoanele sa aibă acces, în egală măsură, la servicii.

Astfel, cei prezenți au stat de vorbă cu Pedro Esquiva, unul dintre experții acestei companii, care auditează, printre altele, site-ul Băncii Naționale a Spaniei, făcând posibil ca orice persoană cu deficiențe de vedere să poată naviga pe internet fără dificultăți.

Am asistat la o reală demonstrație despre modul în care tehnologia poate contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilitati, prin intermediul unor servicii care răspund celor mai diverse nevoi ale acestor persoane.


Fundația ONCE a accesat până în prezent 166 milioane euro, din care 40 milioane euro pentru incluziunea tinerilor cu dizabilități. În prezent, fundatia implementează 6 proiecte cu finanțare europeană, prin Programul Operațional de Incluziune și Economie Socială și Programul Operațional de Ocupare a Tinerilor, prin care se urmărește valorificarea abilităților persoanelor din această categorie.

ONCE în cifre:
– 9.632 job-ul create pentru persoanele cu dizabilități;
– 40.800 candidați pentru locurile de muncă oferite de companii;
– 266.180 persoane în baza de date cuprinzand solicitanții de locuri de muncă

Delegația MFE, discuții importante în Spania

De asemenea, delegația a MFE, condusă de secretarul de stat Ana Bușoniu, a participat la un eveniment organizat la Madrid de Fundația Secretariado Gitano, în parteneriat cu Crucea Roșie și Ministerul Muncii și Securității Sociale din Spania. Scopul acțiunii a fost prezentarea rezultatelor unui proiect local finanțat din Fondul Social European. Denumit „Impactul digitalizării în ocupare”, acesta reprezintă un foarte bun exemplu de bună practică în domeniul social, mai ales din perspectiva integrării pe piața muncii a cetățenilor aparținând grupurilor vulnerabile.

Prin acest proiect, entitățile din Spania au sprijinit tineri de etnie roma să dobândească cunoștințe în domeniul digital, care sa îi ajute să iși găsească un loc de muncă și să îi pregătească pentru un viitor preponderent digital, ținând cont de faptul că astăzi aprox. 85 la sută din locurile de muncă disponibile în Uniunea Europeană necesită calificare în domeniu.

În construcția unui astfel de proiect au participat principalii angajatori spanioli, care au definit în prealabil un profil al viitorului angajat, procesul de formare profesională pornind de la abilitățile fiecărui cursant.

La eveniment au fost premiați beneficiarii cursurilor – în special tineri de etnie roma care au obținut un loc de muncă de programator sau în meserii tradiționale adaptate la nevoile digitalizarii, grație participării, timp de câteva luni, la aceste cursuri. Au mai fost prezenți la ceremonie reprezentanți ai autorităților centrale spaniole, Comisiei Europene și Ambasadei României la Madrid.

Ieri, secretarul de stat Ana Bușoniu s-a întâlnit cu Mercedes Caballero Fernandez, director general responsabil de Fonduri Europene din Ministerul Finanțelor, Spania, alături de care a purtat o discuție referitoare la modul în care România și Spania vor putea colabora pentru a atrage eficient banii europeni.

Unul dintre cele mai importante subiecte atinse în cadrul întâlnirii l-a reprezentat implementarea proiectelor din infrastructura de transport, capitol la care Spania are rezultate remarcabile.