Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 ianuarie. Cu prilejul acestei zile memorabile, premierul României, Florin Cîțu, a transmis pe Facebook un mesaj emoționant.

„La 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, le mulţumesc tuturor oamenilor de cultură din România. Artiştii, scriitorii, profesorii, cercetătorii noştri fac din România o ţară şi mai frumoasă. La mulţi ani!”, a scris Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Semnificația Zilei Culturii Naționale

La 15 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. A fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani. În această zi marcăm nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).Pe 15 ianuarie 2021, România comemorează 171 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu. Tudor Arghezi spunea “Fiind foarte român, Eminescu e universal”.  În 2011 această zi a fost numită Ziua Culturii Naționale.

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul “nepereche” al neamului românesc ori acela că personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu – nu doar în literatură, ci şi în jurnalism ori în filosofie – i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.

“A vorbi despre poet este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă: nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere pe ceilalţi. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harfă şi să legene din depărtare delicata lui singurătate ca slavă. Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc. Din tumultul dramatic al vieţii lui s-a ales un crucificat. Pentru pietatea noastră depăşită, dimensiunile lui trec peste noi, sus, şi peste văzduhuri. Fiind foarte român, Eminescu e universal, asta o ştie oricine citeşte”, spunea poetul Tudor Arghezi, într-o înregistrare de arhivă din fonoteca radio, realizată în 1955.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea