„Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze”, a transmis şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit agerpres.ro

Disfuncționalitatea pieței

Conform acestuia, ar trebui efectuate cercetări asupra a cât mai multor vaccinuri posibil în loc să se mizeze pe „candidaţi” individuali.

„Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor. Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva”, a avertizat directorul OMS.

‘Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva’, a spus Tedros Ghebreyesus.

Trebuie menționat că nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit „ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator”. OMS a adăugat că acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari.

În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari. Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente anti-COVID.

Rusia a anunţat marţi că este prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului, pe care l-a denumit Sputnik V, dar anunţul său a fost primit cu rezerve de către Organizația Mondială a Sănătății şi de comunitatea ştiinţifică internaţională, având în vedere că studiile clinice asupra acestuia nu au fost încă finalizate.