Angela Merkel a fost atacată și întreruptă cu precădere de populiștii de dreapta ai ”Alternativei pentru Germania”, ceea ce l-a determinat pe președintele Bundestagului, veteranul Wolfgang Schäuble, coleg de partid în Uniunea Creștin-Democrată cu cancelara, să intervină pentru restabilirea ordinii.

Însuși Schäuble a fost întrerupt, motiv pentru care i-a amenințat pe cei din AfD că sunt la un pas de a fi sancționați. Pentru o clipă, amenințarea a avut efect.

Miercuri după-amiază, cancelara și responsabilii landurilor federale au convenit noi restricții menite să stopeze infecțiile cu noul coronavirus. Hotărârea s-a bucurat de susținerea unanimă a liderilor regionali, în contrast evident cu rundele anterioare de negocieri marcate de neînțelegeri între cele 16 landuri germane, scrie Jens Thurau, pentru Deutsche Welle.

”Ne aflăm într-o situație dramatică”

Merkel a respins criticile vizând închiderea din nou a restaurantelor, barurilor, a sălilor de fitness și practic interzicerea călătoriilor interne – măsuri ce intră în vigoare începând de luni (2 noiembrie) timp de cel puțin o lună. ”Măsurile la care apelăm acum sunt potrivite, necesare și proporționale”, a spus politiciana conservatoare. Aceasta a continuat: ”Ne aflăm într-o situație dramatică la începutul sezonului rece”. Institutul Robert Koch a raportat joi circa 17.000 de noi infectări cu virusul în ultimele 24 de ore – un nou record.

La fel ca în primăvară, oamenii nu se vor putea întâlni decât în cerc foarte restrâns, iar viața publică va fi în mare parte oprită. Vorbind despre închiderea din nou a instituțiilor culturale, a centrelor destinate petrecerii timpului liber, a restaurantelor și unităților din domeniul gastronomic, Merkel a spus: ”Înțeleg frustrarea, chiar disperarea celor din domeniile afectate. Însă nu există mijloace mai ușoare decât restricționarea drastică a contactelor între oameni pentru a aduce rata de infectare la un nivel controlabil”.

Angela Merkel i-a atacat pe cei care neagă virusul și pun sub semnul întrebării eforturile autorităților. „Minciunile, dezinformarea și ura afectează nu numai dezbaterea democratică, ci și lupta împotriva virusului”. Diferențele dintre adevăr și fals nu trebuie să dispară, a arătat cancelara.

Atacuri din partea opoziției

Reuniunea și-a menținut tonul dramatic. Alexander Gauland, liderul grupului parlamentar al AfD, a criticat vehement guvernul. Acesta a catalogat deciziile luate miercuri drept excesive și necorespunzătoare. „Sărim ușor-ușor calul? Unde este scris în legea fundamentală că guvernul federal și premierii landurilor decid asupra acestor lucruri?” Gauland a avertizat în discursul său împotriva unei ”corona-dictaturi pe termen lung”, precum și despre un ”guvern al stării de urgență”.

Noile restricții draconice sunt greșite, iar politicul ar trebui să se concentreze asupra protejării categoriilor de risc, afirmă Gauland, atingând apoi apogeul cuvântării: ”Trebuie să cântărim deciziile chiar și cu prețul morții unor oameni”.

La rândul ei, co-președinta AfD, Alice Weidel, a declarat că guvernul condus de Merkel ”nu a făcut altceva decât eludeze Bundestagul, punându-l în fața unui fapt împlinit”.

Acest aspect a fost abordat apoi de liderul grupului parlamentar CDU, Ralph Brinkhaus. Deși este considerat un vorbitor moderat, Brinkhaus și-a ieșit din fire: ”Spuneți asta oamenilor care tocmai au pierdut rude”, a exclamat el adresându-se AfD. Guvernul a trebuit să acționeze împreună cu liderii de guvernelor regionale pentru că există o nevoie urgentă, a spus Brinkhaus. El a dezavuat acuzațiile potrivit cărora parlamentul nu este suficient de implicat în decizii: ”Nu putem spune: dragă virus, trebuie să clarificăm mai întâi relațiile între landurile noastre federale!”

Critici aspre pentru evitarea Parlamentului

Insuficienta consultare a Bundestagului a fost de asemenea subiectul discursului susținut de liderul Partidului Liberal-Democrat (FDP), Christian Lindner. Bundestagul, a spus acesta, este pus în situația de a dezbate strict retrospectiv politicile de combatere a coroanavirusului, ceea ce amenință să pună în pericol democrația parlamentară.

Liderul grupului parlamentar SPD, Rolf Mützenich, a anunțat că partidul său dorește să stabilească liniile directoare ale modului în care executivul se va consulta în viitor în mod adecvat cu Parlamentul în perioade atât de agitate. În acest moment devine clar: din ce în ce mai mulți politicieni și-au dat seama că virusul va ține Germania ocupată pentru o lungă perioadă de timp, mult dincolo de ”lockdown”-ul din noiembrie.

Christian Lindner a trecut apoi în revistă punctele critice vizând deciziile luate miercuri – perspective împărtășite de altfel de mulți experți și reprezentanți ai mediului de afaceri. În special gastronomia, care trebuie să se închidă din nou, a contribuit mult la urmărirea contactelor prin colectarea datelor oaspeților săi în ultimele câteva săptămâni și luni. Or, acum, oamenii sunt împinși înapoi în zona gri a evenimentelor private în care nu există niciun fel de control, a spus liberalul.

De la „Rügen către Rhodos”

Același lucru este valabil și pentru călătoriile și sejururile în Germania, care sunt interzise și în noiembrie, deși astfel de interdicții de cazare au fost anulate de multe instanțe, a amintit șeful liberalilor. Acum, oamenii sunt împinși spre călătorii în străinătate. „Turiștii vor lăsa în urmă Rügen (insulă în Germania, foarte populară printre turiști, n.r) și vor alege Rodos”, spune Lindner.

O privire către băncile în care stau liderii guvernului de la Berlin demonstrează că aceștia sunt pe deplini conștienți de aspectul prezentat de liderul FDP și care fără îndoială reprezintă un punct slab al deciziilor de miercuri. Este adevărat că petrecerile private aproape că nu mai sunt posibile din punct de vedere legal. Însă cine și cum ar trebui să controleze respectarea regulilor, nimeni nu poate spune.

Cancelara a încercat din nou să aducă publicul de partea sa: ”Iarna va fi dificilă, vor fi patru luni lungi și grele. Dar acestea se vor sfârși”, a spus Merkel. Sună un pic a optimism forțat, de vreme ce nimeni nu poate spune cât timp pandemia va mai ține Germania în șah.