‘Vor exista bineînţeles condiţii pentru Spania, când va veni cererea, în special restructurarea propriului său sistem bancar pentru a deveni competitiv pe viitor’, a declarat Merkel la o reuniune pe teme economice.

Zona euro a anunţat, sâmbătă seara, că este pregătită ‘să răspundă favorabil solicitării de ajutor’ venite din partea Spaniei pentru susţinerea sectorului său bancar şi să-i acorde un împrumut în valoarea de până la 100 de miliarde de euro.

‘Dar condiţiile impuse Spaniei sunt desigur diferite de condiţiile impuse atunci când o întreagă ţară are nevoie de un pachet de asistenţă financiară’, a explicat oficialul german.
UE şi FMI nu vor evalua politicile economice ale guvernului, ci doar reforma băncilor

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, a confirmat că oficiali ai UE, BCE şi FMI vor supraveghea reformarea sistemului bancar spaniol cerută statului iberic. Diferenţa faţă de precedentele pachete de asistenţă financiare acordate Greciei, Portugaliei şi Irlandei va fi că reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu vor evalua politicile economice ale guvernului, deoarece ajutorul se referă strict la sectorul bancar al Spaniei, a explicat oficialul german.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat în sfârşit sâmbătă un plan european de salvare în valoare de 100 miliarde de euro. Împrumutul european va fi injectat în Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la rândul său va acorda aceste fonduri băncilor spaniole care solicită ajutor. Pieţele financiare au salutat luni acest acest plan de ajutor care permite diminuarea presiunilor la adresa băncilor spaniole şi este o dovadă a dorinţei europenilor de a salva zona euro.

Dar analiştii consideră că Europa are încă dificultăţi în rezolvarea problemelor cu care se confruntă alte trei state care au primit asistenţă financiară: Grecia, Portugalia şi Irlanda. În Grecia, votanţii ar putea alege săptămâna viitoare un guvern care va refuza să îndeplinească condiţiile impuse în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confruntă cu o combinaţie toxică a datoriei ridicate şi a ratei şomajului, de 15%. Irlanda trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă sectorul bancar, asemănătoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creşte în timp ce economia stagnează.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că ratele dobânzilor pentru acest împrumut vor fi considerabil mai mici decât rata de aproape 7% pe care a fost nevoită să o plătească Spania recent pentru a se împrumuta de pe pieţele externe de capital. Măsurile de austeritate şi reducere a cheltuielilor luate de guvernul conservator de la Madrid, în cele cinci luni de mandat, precum şi reformele începute de acesta au făcut ca finanţarea europeană solicitată pentru sectorul bancar spaniol să se limiteze la acesta din urmă, fără să fie nevoie de un plan de intervenţie financiară şi fără condiţii macroeconomice de respectat, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy.

Spre deosebire de celelalte ţări europene care au primit ajutor, Grecia, Portugalia şi Irlanda, Spania nu a trebuit să accepte noi reduceri ale cheltuielilor pentru a obţine banii.