„Fondul de relansare nu trebuie să deschidă calea pentru o uniune a datoriilor”, prin urmare, „trebuie să existe o limită de timp” și „trebuie să discutăm cine plătește și cât, cine beneficiază cel mai mult și ce condiții sunt obligatorii pentru ajutoare”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-un mesaj postat pe Twitter pe marginea summitului UE. „Austria este bine coordonată cu Danemarca, Olanda și Suedia” și dorește „să contribuie” la dezbaterea UE, „obiectivul Vienei este de a demonstra solidaritate față de țările cele mai afectate de coronavirus„, subliniază Kurz.

Propunerea Comisiei UE

Comisia UE a prezentat „o propunere ambițioasă” pentru relansarea UE, „care pentru noi reprezintă punctul minim de plecare. Nu vom accepta niciun pas înapoi”, a reiterat președintele Parlamentului European, David Sassoli, în deschiderea videoconferinței șefilor de Stat și de Guvern europeni.

„Intervenția numai cu împrumuturi ar avea consecințe asimetrice asupra datoriei fiecărui Stat membru și ar fi mai costisitor pentru Uniunea Europeană în ansamblul său”, a subliniat Sassoli.

„În ceea ce privește planul de relansare, Parlamentul este clar, este un bun punct de plecare și sperăm să fie apreciat de Consiliul UE pentru a începe o negociere. Vrem un plan de redresare și un CFM (cadru financiar multianual) care să fie benzina motorului care trebuie să repornească”, a continuat președintele Sassoli, subliniind că ” Parlamentul UE nu intenționează să renunțe la prerogativele sale ca autoritate bugetară”.

Europa poate fi redimensionată

„Avem acum ocazia să redimensionăm Europa și să o facem mai echitabilă, mai ecologică și mai prudentă. În acest scop, trebuie să profităm de această oportunitate pentru a introduce noi resurse proprii. Trebuie să reformăm veniturile bugetare și, conform Parlamentului, introducerea de noi resurse proprii este o condiție indispensabilă pentru orice acord global privind Cadrul financiar multianual” 2021-2027 (CFM), a adăugat Sassoli. „Pe lângă răspunsurile la provocările pe termen scurt, trebuie să privim spre viitor cu o viziune strategică. Dacă, pe de o parte, am apreciat răspunsul prompt al Comisiei față de criză, pe de altă parte, propunerea revizuită referitoare la CFM nu este încă la înălțimea priorităților pe care ni le-am acordat la începutul acestui mandat și care sunt și mai urgente astăzi”, a continuat Sassoli, citat de publicația italiană ansa.it.

„Avem o responsabilitate colectivă de a ajunge la un rezultat. Astăzi, liderii Consiliului European vor discuta despre bugetul pe termen lung al UE și despre planul de redresare economică pentru lupta împotriva COVID-19. Acum este momentul să ne implicăm”, a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de începerea summitului prin videoconferință.

Ce spune președintele Comisiei UE

„Astăzi trecem printr-o etapă crucială spre ieșirea din criză”, a scris președintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen. „Sunt fericită să prezint următoarea generație a UE la Consiliul European. Pachetul nostru va ajuta Europa pentru o recuperare rezistentă, durabilă și digitală. Acum trebuie să ne unim eforturile, nu este permisă nicio întârziere”, a continuat von der Leyen pe Twitter. Propunerea Comisiei UE privind Next Generation UE este ambițioasă și echilibrată.

Împreună cu cea asupra cadrului financiar multianual 2021-2027 (CFM) reprezintă o injectare de 1.850 miliarde de euro” în economia europeană, a amintit von der Leyen într-un mesaj video difuzat pe rețelele de socializare. Planul de relansare „nu ajută doar economia țărilor cele mai afectate de coronavirus, dar și a celor în care economia a suferit mult în mod indirect din cauza restricțiilor. Europa trebuie acum să investească și să se reformeze pentru a ieși din criză.

Next Generation UE va fi o modalitate de a ajuta Europa să se modernizeze, este o șansă pe care Europa nu o poate rata. Vreau o Europă care să fie mai capabilă să răspundă furtunilor majore la nivel mondial și care să ofere un loc sigur pentru generațiile viitoare”, a spus von der Leyen.

Vineri are loc prima întâlnire în care liderii europeni discută împreună planul de relansare prezentat pe 27 mai de către Comisia UE, compusă din instrumentul „Next Generation EU” de 750 de miliarde și din bugetul UE 2021-2027 de 1.100 miliarde, de care este strâns legat. Videoconferința de vineri este interpretată drept o etapă intermediară spre acordul dintre lideri care, în schimb, ar putea fi atins până în iulie, sub președinția germană a Consiliului UE.