Compania de real estate Meinl European Land a castigat o oferta pentru cumpararea unui teren de 90.000 de metri patrati in Instanbul, Turcia. Terenul este amplasat intr-o zona centrala cu drum de acces la partea asiatica a orasului, informeaza un comunicat al companiei. Pretul terenului este de aproximativ 100 milioane de euro, iar compania intentioneaza sa dezvolte pe o suprafata de 50.000 de metri patrati a acestuia, un mall. Valorea investitiei pentru dezvoltarea mall-ului este estimata la alte 100 milioane de euro. 

Partenerul Meinl European Land in acest proiect este Acteeum Group, cu care Meinl a incheiat in anul 2006 un acord pe baza caruia acesta va dezvolta mall-uri si parcuri de retail pentru Meinl European Land in special in Turcia si Ucraina. Potrivit comunicatului, Turcia este principala piata spre care Meinl European Land isi orienteaza investitiile. 

Meinl European Land este o companie specializata in investitiile imobiliare, avand ca obiective in special investitiile in proprietatile de retail in regiunile Europei Centrale si de Est, inclusiv Rusia si Turcia. Proiectele derulate in acest sector se rifica, potrivit propriilor estimari, la 2,6 miliarde de euro pe teritoriile a opt tari: Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Rusia, Letonia si Turcia.

Meinl European Land intentioneaza sa continue expansiunea inceputa si isi propune ca in urmatorii cinci ani portofoliul companiei sa atinga o valore de peste sapte miliarde de euro. Meinl European Land este listata la Bursa din Viena, Austria si are o capitalizare de piata de peste doua miliarde de euro. In Romania, Meinl European Land a cumparat in 2004, proiectul comercial Militari Shopping Center. Recent, reprezentantii companiei au declarat ca doresc sa atraga peste 1,5 miliarde de euro de la investitori, prin prin emiterea de noi actiuni la bursa din Viena, in vederea extinderii pe pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.

Acteeum Group este o companie care are ca obiect de activitate dezvoltarea de proiecte imobiliare in regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv Turcia in cooperare cu investitorii de profil.

Ambele companii sunt inregistrate in insula Jersey, canalul Manecii, Marea Britanie.

Sursa: Capital 22 Februarie 2007