MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) a anunţat că propunerile de proiect au fost aprobate la finanţare de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului.

Conform sursei citate, proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentând 54% din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regională total al programului. 

"Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din România. În urma deciziei CM, Autoritatea de Management şi Secretariatul Comun vor informa reprezentanţii liderilor de proiect despre paşii care trebuie întreprinşi în vederea semnării contractelor de finanţare şi demarării implementării proiectelor", se menţionează în comunicat. 

MDRAP precizează că decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia întâlniri a CM, organizată în perioada 27-28 septembrie, la Bucureşti. 

"În contextul în care, în acest an, ţara noastră deţine preşedinţia acestui program, alături de Bosnia-Herţegovina, întâlnirea a fost prezidată de Camelia Coporan, Şeful Autorităţii Naţionale din România pentru acest program (care funcţionează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice)", mai arată sursa citată. 

Potrivit MDRAP, alte teme discutate au fost legate de organizarea celui de-al doilea apel de proiecte şi de coordonarea programului cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). 

În ceea ce priveşte cel de-al doilea apel de proiecte, s-a decis că lansarea acestuia să aibă loc în luna ianuarie a anului 2017, alte detalii urmând să fie anunţate, până la sfârşitul anului în curs, pe pagina de internet a programului şi în cadrul evenimentelor de promovare care urmează a fi organizate, inclusiv pe teritoriul României. 

MDRAP precizează că, în prezent, este deschis apelul de proiecte dedicat Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD şi este în pregătire un apel dedicat proiectelor tip "seed money" (care să acorde capital iniţial promotorilor de proiecte ce pot avea impact major în Regiunea Dunării), estimat a fi lansat în semestrul al doilea al anului 2017. 

Conform comunicatului, Programul de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării, gestionat de MDRAP, în calitate de Autoritate Naţională, stimulează inovarea şi spiritul antreprenorial, conservarea patrimoniului natural şi cultural din regiunea Dunării, îmbunătăţirea conectivităţii şi sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanţează proiecte de cooperare transnaţională, în conformitate cu priorităţile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). 

Concentrarea geografică include regiuni din nouă state membre (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia şi Slovenia), dar şi din trei ţări din afara UE (Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru). 

Bugetul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării este de 222 de milioane de euro. 

Beneficiarii eligibili sunt autorităţi locale/regionale/naţionale, organisme de drept public, Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizaţii internaţionale, organisme private, inclusiv IMM-uri, se mai spune în comunicat. 

AGERPRES