Mașinile second hand ar putea fi istorie pentru România. Cum vrea premierul să-i motiveze pe oameni să nu le mai cumpere

Potrivit spuselor premierului, Guvernul va adopta în perioada următoare un mecanism pentru a-i demotiva pe cei care aduc în România automobile poluante, second hand, subliniind că nu este vorba despre încă o taxă.

”Nu este vorba încă despre taxare, este vorba despre a găsi un mecanism de a-i demotiva pe cei care aduc în România mașini poluante. Încă nu știm cum va arăta acest mecanism, dar este o asumare în acest PNRR de a avea un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă mașini la mâna a doua în România.

Aici trebuie să fim foarte atenți cum punem lucrurile în perioada următoare. Intră în strategia de reducere a emisiilor de carbon.”, spune premierul.

”Nu vreau să bag taxe”

Prim ministrul a mai spus că nu dorește să bage taxe suplimentare și că a promis acest lucru de când a ajuns la guvernare. El a mai spus că se va căuta o metodă prin care să se creeze motivație pozitivă.

”Vom vedea ce metodă găsim, poți să creezi și motivații pozitive. Asta cu taxele… eu de când am venit am spus că nu vreau să bag taxe și m-am ținut de cuvânt. Mi s-a spus „vei avea probleme cu banii la buget”, „nu vei putea să ții lucrurile în frâu”… Ei, uitați-vă că am reușit. Și este al doilea an. Premieră în ultimii 30 de ani, nu am modificat nimic la codul fiscal, nu creștem taxe, ba, mai mult, am reușit un lucru în premieră, în ultimii 30 de ani – conformarea voluntară a crescut. Am arătat că atunci când păstrezi taxele și ai predictibilitate, oamenii plătesc taxe mai mult decât înainte. Deci gradul de conformare voluntară a crescut.”, spune premierul.

Programul Rabla, un exemplu

Șeful Guvernului a mai spus că Programul Rabla este o motivație pozitivă. Guvernul dorește să creeze un mecanism prin care oamenii să fie motivați să cumpere o mașină nouă.

”Vom descuraja oamenii să mai cumpere mașini second hand prin motivație pozitivă. Uitați-vă la programul Rabla. Programul Rabla este o motivație pozitivă. Creăm un mecanism prin care oamenii sunt motivați să-și ia o mașină nouă.

În ceea ce privește rovinieta, este o propunere pe care o vom discuta în detaliu cu experții Comisiei Europene de a lega de kilometri parcurși, greutate și alți indicatori.”, a spus premierul, miercuri seara.

Sursă foto: Dreamstime