Rusia lui Vladimir Putin nu glumeşte. Face o mişcare de forţă pe plan mondial. Occidentul a rămas mască după ce Rusia şi-a extins prezența în regiunea polară. Vladimir Putin a salutat manevrele militare de amploare în regiunea arctică, prin care a arătat lumii abilitatea forțelor ruse de a opera în condiții extreme.

Rusia preia controlul

Este vorba despre trei submarine cu propulsie nucleară care au ieșit la suprafață, simultan, spărgând calota de gheață, în timp ce avioane de luptă survolau Polul Nord.

Submarinele în formație au străpuns stratul de gheață, gros de un metru și jumătate. Iar căpitanii l-au salutat pe comandantul flotei, amiralul Nikolai Yevmenov, care, l-a rândul lui, i-a dat raportul comandantului suprem.

“Această expediție arctică pe care ați prezentat-o nu are precedent în istorie, nici în perioada sovietică, nici în istoria modernă a Rusiei”, a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Manevre militare la Polul Nord

Manevrele militare din această săptămână s-au desfășurat în jurul unei insule din arhipelagul Franz Josef, unde armata rusă a amenajat recent o nouă bază.

Rusia își extinde și își întărește continuu prezența militară în regiunea arctică, unde s-ar afla, conform experților, un sfert din rezervele globale, ne-exploatate, de petrol și gaze naturale.

Dar și zăcăminte din alte reurse naturale prețioase, care ar valora, după cum a spus Putin, în trecut, 30.000 de miliarde de dolari.

Și încă o miză strategică. Pe măsură ce ghețurile se topesc, din cauza schimbărilor climaterice, apar oportunități pentru noi rute de navigație, prin Nordul Extrem. Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia încearcă să-și asigure fiecare jurisdicția asupra unor părți ale Arcticii.

Ca parte a eforturilor sale de a-și extinde puterea, armata rusă a reconstruit și întărit multe baze în regiunea polară, cu piste de aterizare, echipamente de supraveghere și sisteme de apărare anti-aeriană. “Ordon continuarea expedițiilor arctice și cercetărilor în Extremul Nord pentru a contribui la asigurarea securității militare a Rusiei”, a spus Vladimir Putin.

În cadrul manevrelor din această săptămână, două MIG-uri 31 au zburat în tandem pe deasupra Polului Nord, a anunțat amiralul Yevmenov. În filmul difuzat de ministerul apărării se vede cum avioanele de luptă sunt re-alimentate în zbor dintr-un avion-cisternă, conform Reuters.