Cele mai importante firme din sectorul privat au reuşit să pareze consecinţele negative ale recesiunii în primul semestru, înregistrând profituri operaţionale în creştere. Al doilea semestru va fi, se pare, mai dificil.

Dacă există vreun numitor comun al rezultatelor fi­nan­ciare din primul semestru al acestui an, acesta este creşterea profitului ope­ra­ţional, coroborat cu micşorarea celui net. Pentru companiile din sectorul privat, majorarea rezultatului din exploatare este o veste bună: înseamnă că afacerile merg bine chiar dacă economia îşi continuă recesiunea. Evident, vorbim despre companiile mari care şi-au prezentat deja rezultatele pe primele şase luni.

Situaţia e valabilă cu precădere în sectorul financiar, unde profitul opera­ţional a fost erodat puternic de provizioanele aferente creditelor neperformante. Acoperirea riscului generat de aceste împrumuturi a început de anul trecut, însă creşterea semnificativă a avut loc anul acesta. La nivelul întregului sistem, ponderea creditelor neperformante este de 6,43%, conform datelor BNR de la sfârşitul primului semestru, respectiv o valoare de 13,6 miliarde lei. În sectorul energetic, de unde vin câteva dintre cele mai mari companii din România, profitul a fost diminuat de pierderile financiare cauzate de curs sau de preţul internaţional al materiilor prime. Rezultatele au fost influenţate şi de majorarea unor taxe şi accize la începutul anului.

Cotaţii internaţionale favorabile

OMV Petrom, compania care a înregistrat anul trecut o valoare a vânzărilor consolidate de 16,09 miliarde lei, a reuşit în primul semestru o creştere de 14%, de la vânzări de 7,32 miliarde lei, în primele şase luni din 2009, până la 8,34 miliarde lei. Profitul operaţional s-a ridicat la 1,67 miliarde lei în prima parte a acestui an, de trei ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 539 milioane lei, şi mai mare chiar decât profitul aferent întregului an 2009, respectiv 1,62 miliarde lei.

Profitul net după plata intereselor minoritare a fost de 1,52 miliarde lei, faţă de 347 milioane lei în primul semestru din 2009. „Profitul a fost susţinut de evoluţia favorabilă a preţului internaţional al ţiţeiului şi de reducerea costurilor de producţie, însă volumul de vânzări a scăzut în linie cu piaţa“, spune Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom. Vânzările totale ale grupului, ca volum, au scăzut cu 16% în primul semestru, în timp ce piaţa s-a diminuat cu 13%, iar vânză­rile Petrom din România au fost mai mici cu 19%, în condiţiile unei micşorări a pieţei de 12%.

Reducerea vânzărilor nu i-a împiedicat însă pe cei de la Petrom să continue programul de investiţii şi de eficientizare a afacerilor. Austriecii au investit aproximativ două miliarde de lei în primele şase luni, cea mai mare parte ajungând în sectorul de explorare şi producţie (835 milioane lei) şi în cel de gaze şi energie electrică (862 milioane lei). „În perioada 2010-2012, avem programate investiţii de 750 milioane euro în sectorul de rafinare“, declară Neil Morgan, director executiv Rafinare. Petrom este şi cel mai mare contributor la bugetul statului, cu un total de 3,4 miliarde lei în primele şase luni.

O revenire surprinzătoare a profitului din prima parte a anului a avut loc la ArcelorMittal, care operează în România combinatele siderurgice de la Galaţi şi Hunedoara, două uzine de producţie ţevi şi conducte din oţel la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi ArcelorMittal Construction. După rezultatul negativ de 1,85 miliarde dolari din primul semestru al anului trecut, ArcelorMittal a obţinut un profit net de 2,38 miliarde dolari. Vânzările totale au urcat de la 30,3 miliarde dolari la 40,3 miliarde dolari, livrările de oţel urcând de la 32,9 milioane tone la 44,3 milioane tone.

Revenirea producţiei industriale din prima parte a anului, în special cea bazată pe export, nu a fost percepută de toată lumea. Uzinexport, spre exemplu, specializată în comercializarea utilajelor şi a echipamentelor industriale, a con­sem­nat venituri totale de 14 milioane lei, de patru ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de un milion de lei, de zece ori mai mic.

223-55313-capital_20.jpg

Provizioanele mănâncă din profit

„Sistemul bancar din România a fost afectat de prelungirea recesiunii şi a înregistrat pierderi în prima jumătate a acestui an“, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat cu FMI şi citat de Mediafax. Aceasta nu a împiedicat însă principalele bănci din sistem să înregistreze profituri operaţionale în creştere. Banca Comercială Română, parte a Erste Group, a anunţat un profit net consolidat după plata impozitelor şi a intereselor minoritare de 488,5 milioane lei, în scădere cu 19,5% faţă de prima parte a anului trecut. Profitul operaţional al grupului a urcat însă cu 19,8%, la 1,63 miliarde lei, la un venit operaţional total de 2,43 miliarde lei, cu 8,1% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2009. Diminuarea profitului net a fost provocată în principal de costurile nete ale provizioanelor, care au crescut cu 24,5%, până la 974,7 milioane lei.

„Foarte probabil, condiţiile dificile de piaţă vor continua să-şi producă efectele şi în al doilea semestru din 2010, însă BCR este bine pregătită pentru a face faţă situaţiei“, spune Dominic Bruynseels, CEO al băncii. Situaţia este asemănătoare şi la Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Géné­rale, a doua bancă din sistem după valoarea activelor. Venitul net bancar din primul semestru a fost de 1,75 miliarde lei, în creştere cu 7%, rezultatul brut din exploatare a fost de 1,07 miliarde lei, în urcare cu 16,1%, iar profitul net a fost de 367 milioane lei, în scădere cu 13,7%. „Prelungirea crizei economice se traduce, în mediul bancar, printr-un ritm scăzut al cererii de produse bancare şi un nivel ridicat al costului net al riscului“, spune Guy Poupet, director general al BRD. Costul net al riscului s-a ridicat la 628 milioane lei pentru BRD, mult peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 408 milioane lei.

Banca Transilvania, una dintre pu­ţinele din sistem cu acţionariat majoritar autohton, a obţinut o creştere a veniturilor operaţionale de 27% şi un profit din exploatare de 390 milioane lei, cu 68% mai mare decât anul trecut. Profitul net însă a fost de doar 33 milioane lei, diminuat fiind de provizioanele în valoare de 330 milioane. Costul net al riscului a fost cu 49% mai mare decât în primele şase luni ale lui 2009.

Se poate observa că dimensiunea crizei economice afectează majoritatea companiilor din România. Dar diferenţa de management este vizibilă între societăţile mari, capabile să răspundă mai bine la criză, şi cele mici , unde au fost înregistrate sute de mii de închideri ale afacerilor în ultimul an şi jumătate.

Albalact Alba Iulia, unul dintre primii cinci producători de lapte din România, a reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri cu 7,57%, în ciuda scăderii consumului. Astfel, Albalact a ajuns la o cifră de afaceri de 125,07 milioane lei şi un profit operaţional de 6,37 milioane lei, în creştere cu 2,56%, iar profitul net a scăzut cu 13,9%, până la 2,42 milioane lei. „Piaţa lactatelor trece printr-o perioadă foarte grea, marcată de o scădere dramatică a puterii de cumpărare, ceea ce determină o presiune mare pe preţuri“, spune Raul Ciurtin, preşedintele companiei care a lansat recent o nouă marcă de lapte, Rarăul.

223-55312-2021_marianagheorghe_31_rp.jpgConsumul de retail va scădea cu 10% în 2010, iar 2011 depinde de reacţia populaţiei la măsurile Guvernului.
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom

223-55311-2021_dominicbruynseels_31_rp.jpgFoarte probabil, condiţiile dificile de piaţă vor continua să-şi producă efectele şi în semestrul II din 2010.
Dominic Bruynseels, CEO al Băncii Comerciale Române

2,38 mld. dolari este profitul net obţinut de ArcelorMittal, operatorul Sidex Galaţi, la nivel internaţional în primul semestru, după pierderi de 1,85 mld. dolari în semestrul I 2009

Sectorul petrolier merge bine

223-55307-2021_petrol_shutterstock.jpgÎn ciuda condiţiilor dificile de piaţă, respectiv scăderea cererii de produse energetice, OMV Petrom a reuşit să-şi majoreze de trei ori profitul operaţional consolidat din prima jumătate a acestui an. Astfel, Petrom a obţinut un câştig din exploatare de 1,67 miliarde lei, iar profitul net s-a ridicat la 1,52 miliarde lei, faţă de 347 milioane lei în primul semestru al anului trecut, principala susţinere venind din evoluţia favorabilă a preţului ţiţeiului. „Cât timp cotaţia rămâne la peste 75 de dolari pe baril, Petrom îşi acoperă cheltuielile programate“, spune Reinhard Pichler, CFO.

Scăderi în telecomunicaţii

223-55308-2021_telecom_shutterstock.jpgOrange România a obţinut, în primul semestru, venituri de 484 milioane euro, în scădere cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor France Telecom. Profitul operaţional a con­semnat o scădere de 45 milioane euro, însă France Telecom nu precizează valoarea, arătând doar că marja de profit a coborât de la 39,5% până la 37,1%. Nici reprezentanţii Vodafone nu au publicat date detaliate despre evoluţia afacerilor din România, precizând doar că a fost înregistrată o scădere faţă de anul trecut. Veniturile totale ale grupului Vodafone au fost în creştere.

Pericol, dar rămânem pe profit

223-55309-2021_banca_shutterstock.jpgEconomia autohtonă continuă recesiunea în 2010, iar de aici vine şi cel mai mare pericol pentru sistemul bancar. Pierderile ce par a ne aştepta în a doua parte a anului nu s-au manifestat însă în primul semestru. BCR şi-a majorat profitul operaţional cu 19,8%, până la 1,63 milioane lei, dar a obţinut un profit net în scădere cu 19,5%, de 488,5 milioane lei. BRD a avut un rezultat brut din exploatare în urcare cu 16,1%, până la 1,07 miliarde lei, şi un profit net în scădere cu 13,7% până la 367 milioane lei. Costul net al riscului din sistem este de ordinul miliardelor de lei.

Serviciile medicale şi medicamentele au cerere

223-55310-2021_farma_shutterstock.jpgSectorul farma, alături de cel al serviciilor medicale, rămâne pe creştere şi în acest an. Distribuitorul de medicamente A&D Pharma (prin Mediplus şi Sensiblu) şi-a majorat cu 28% vânzările consolidate (în lei) în prima jumătate a anului. La vânzări de 303,2 milioane euro, profitul operaţional a fost de 24,7 milioane euro, în creştere cu 45%, iar cel net, de 17,5 milioane euro, în urcare cu 90%. Şi afacerile clinicilor medicale private sunt în creştere. Centrul Medical Unirea, care a înregistrat o cifră de afaceri de 10,16 milioane euro, în urcare cu 36%, a anunţat că va mai deschide o clinică.