Într-o declaraţie-surpriză făcută în faţa reşedinţei sale oficiale din Downing Street, May şi-a comunicat decizia de a nu mai aştepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral, scrie Agerpres

Premierul britanic Theresa May a sugerat recent, la Riad, că libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie ar putea fi extinsă în timpul etapei de tranziție post-Brexit.

”De îndată ce avem un acord și convenim cum va arăta noua relație în viitor, va trebui să existe o perioadă în care companiile și guvernele își ajustează sistemele și așa mai departe, în funcție de natura acordului — dar o perioadă în care acel acord va fi implementat”, a spus May, într-o întâlnire cu jurnaliștii care o însoțesc în turneul său în Orientul Mijlociu.

Șefa executivului britanic a precizat însă că guvernul de la Londra va fi cel care se va ocupa de politica de imigrație.

”Esențial pentru publicul britanic, ceva care a fost inclus în votul de anul trecut (referendumul din iunie privind oportunitatea ieșirii Marii Britanii din UE, n.r.), este că dorim să ne asigurăm că avem sub control granițele noastre și imigrația. Este exact ceea ce vom face atunci când vom ieși din Uniunea Europeană”, a explicat premierul britanic.

Conform Financial Times, Theresa May a estimat că țara sa nu va încheia un acord comercial cu UE înaintea finalizării negocierilor privind Brexit-ul, în 2019.

La 29 martie, ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului. Scrisoarea de notificare, ce fusese semnată în ajun de premierul britanic, deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalității de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar și pentru structurarea relațiilor viitoare dintre Londra și UE.