Theresa May i-a scris lui Donald Tusk pentru a cere amânarea Brexit-ului până la 30 iunie. În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc la 29 martie. Bruxellesul a făcut multe concesii Regatului Unit în ceea ce priveşte retragerea din Uniunea Europeană şi nu poate oferi mai mult, a susţinut miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Nu vor fi renegocieri, nu vor fi noi negocieri, nu vor fi alte garanţii în afara celor deja acordate”. „Am venit intensiv în întâmpinarea Regatului Unit, nu poate fi vorba de mai mult”, a insistat el.

Scoția vrea independența

În cadrul referendumului, Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor s-au pronunţat pentru ieşirea din blocul comunitar, fapt ce a tensionat relaţiile dintre cele patru componente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În Scoţia a avut loc în 2014 un referendum în care scoţienii au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. În timp ce sprijinul faţă de secesiune nu a trecut de 45 % voturi favorabile, vâltoarea politică provocată de Brexit la Londra i-a înfuriat pe mulţi scoţieni.

Aceasta i-a motivat pe cei care susţin independenţa să atragă noi susţinători pentru un nou vot privind secesiunea. Nicola Sturgeon, prim-ministru al Scoției, a afirmat că în următoarele săptămâni va face o evaluare a ceea ce înseamnă ieşirea Regatului din Uniunea Europeană pentru independenţa Scoţiei.