Guvernul britanic analizează mai multe variante pentru a permite accesul firmelor mici, care în prezent depind de împrumuturile de la bănci, la fonduri de pe pieţele financiare, a declarat ministrul de Finanţe, Alistair Darling.

„Lucrăm la propuneri pentru a oferi companiilor mai multe surse de finanţare. La fel cum marile companii pot accesa fonduri direct de pe pieţele financiare, prin emisiuni de obligaţiuni, vreau să încep crearea unui nou model în viitor, astfel încât firmele mici să se poată finanţa şi din alte surse decât băncile”, a spus Darling (foto).

Potrivit datelor Trezoreriei britanice, peste 90% din creditele acordate firmelor mici şi mijlocii provind de la patru mari bănci britanice, Barclays, RBS, Lloyds şi HSBC.

Totodată, ministrul a reiterat prognoza că Marea Britanie va reveni pe creştere economică până la sfârşitul anului.

Economia Marii Britanii a scăzut în al doilea trimestru cu 5,6%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai sever declin din ultimii 54 de ani, iar faţă de primele trei luni s-a comprimat cu 0,8%, ritm de peste două ori mai rapid decât au estimat analiştii.

SURSA: Mediafax