Tribunalul Bucureşti a decis în 19 august deschiderea procedurii insolvenţei împotriva INR Management Real Estate, companie care se confruntă cu datorii de circa 86,3 mil. euro. Interesant este că în urmă cu o lună firma intrată în insolvenţă a fost cumpărată de la sora lui Dan Fisher de fondul asiatic de investiţii UNI-ASIA Holding, reprezentat în Europa de Est de Bogdan Gheorghiu. Pentru a se proteja de BCR, noul acţionar a solicitat intrarea în insolvenţă, oprind astfel executarea silită începută anul trecut de BCR şi Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale Braşov. Ieri, BCR anunţa că doreşte să cesioneze creanţa de 378 mil. lei (85,9 mil. euro) rezultată din finanţarea proiectului Silver Mountain.

„BCR are posibilitatea de a vinde creanţa oricui, chiar şi noilor acţionari dacă ajung la un acord în privinţa preţului. Problema este că acţionarii nu vor să dea mai mult de 10-20 mil. euro, în condiţiile în care ultimele evaluări plasează proiectul la circa 30 mil. euro, iar BCR vrea să obţină un preţ cât mai apropiat de datoria pe care o are de recuperat“, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner al Euro Insol, care a fost numită de judecători administrator judiciar al INR Management.

Potrivit acestuia, fondul de investiţii este dispus să continue proiectul gândit de Dan Fisher – şi pentru finalizarea căruia mai sunt nevoie de circa 100 mil. euro, însă numai în condiţiile în care rezolvă situaţia datoriei.

„Dacă BCR vinde creanţa altcuiva, situaţia nu se schimbă. Dezvoltatorul este în continuare în insolvenţă şi nu are de unde plăti aceşti bani. Situaţia s-ar putea rezolva dacă proiectul se continuă şi va începe să producă venituri, astfel încât să poată fi achitată datoria. Acţionarii pot veni cu o majorare de capital sau să obţină o finanţare bancară pentru continuarea proiectului. Cum băncile nu sunt interesate să finanţare proiecte în insolvenţă, cu asemenea datorii, rămâne varianta banilor din sursele proprii ale fondului de investiţii asiatic, care este foarte puternic. Totuşi acţionarii nu sunt dispuşi să vină cu bani, decât dacă se rezolvă problema cu banca“, explică Remus Borza.

Compania de construcţii Concefa, controlată de antreprenorul sibian Horaţiu Cercel şi care a lucrat la proiectul Silver Mountain, a intrat în luna martie în insolvenţă, în principal, din cauza pierderilor din activitatea operaţională generate de contractul cu INR Management Real Estate.

„Derularea acestui contract a generat pierderi financiare societăţii Concefa constând în pierdere operaţională pe lucrări realizate, lucrări realizate dar neacceptate de către beneficiar şi executarea unor garanţii constituite – valoarea cumulată a acestora ridicându-se la peste 20 mil. lei“, se precizează în raportul Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al Concefa. Practic, proiectul omului de afaceri Dan Fischer, a dus la intrarea în incapacitate de plată a Concefa, care lucra ca antreprenor general pentru Silver Mountain.

Compania INR Management Real Estate, care era controlată de un offshore din Cipru, a demarat în 2008 construcţia celui mai luxos proiect imobiliar din Romania, estimat la peste 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul intenţiona să construiască o mini-staţiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente şi vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanţului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis şi un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătraţi. Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să se construiască pe o suprafaţă de 88 de hectare. Criza economica a împiedicat finalizarea proiectului, în prezent complexul rezumându-se la cinci imobile cu 207 apartamente, un centru Spa şi un centru comercial în care funcţioneaza restaurantul Loft şi clubul Office.