Mare Britanie se teme de Rusia. Boris Johnson: Este cea mai acută amenințare

Potrivit premierului britanic, guvernul de la Londra își va majora cheltuielile în domeniul apărării cu 24 miliarde de lire sterline, respectiv 33,3 miliarde de dolari în următorii patru ani. În perioada 2019-2020, guvernul britanic a cheltuit 42,2 miliarde de lire sterline în acest domeniu.

În plus, guvernul condus de Boris Johnson a promis zeci de miliarde de lire sterline în investiții în alte domenii precum:

  • 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare și dezvoltare în știință și tehnologie
  • peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbărilor climaatice și promovarea biodiversității
  • 13 miliarde de lire sterline în lupta împotriva coronavirusului

Documentul care prezintă majorarea cheltuielilor în domeniile anterior menționate mai arată că parteneriatele economice și de apărare ale Marii Britanii cu SUA sunt cele mai importante și își asumă un angajament puternic față de NATO. Totodată, se angajează să extindă rolul Marii Britanii la nivel mondial.

Securitatea economică este amenințată de China

Documentul mai arată că Beijingul este cea mai mare amenințare la adresa securității economice a Regatului Unit.

„Puterea crescândă a Chinei și asertivitatea internațională vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”, se arată în document.

După publicarea raportului, Boris Johnson a criticat China pentru reținerea în masă  uigurilor din provincia Xinjiang și tratamentul susținătorilor democrației din Hong Kong. Totuși, el a mai spus că Londra trebuie să colaboreze cu Beijingul pentru a rezolva problemele globale.

„Nu există nicio îndoială că China va reprezenta o mare provocare pentru o societate deschisă precum a noastră, dar lucrăm și cu China, acolo unde acest lucru este în concordanță cu valorile și interesele noastre, inclusiv construirea unei relații economice puternice și pozitive și în abordarea schimbărilor climatice”, a spus Johnson.

Critici semnificative la adresa Rusiei

Raportul intitulat ”Marea Britanie globală într-o eră competitivă” aduce critici uriașe țării conduse de Vladimir Putin. CNN citează din document și precizeză că Rusia va rămâne cea mai acută amenințare directă pentru Marea Britanie.

Rusia este cea mai acută amenințare din regiune și vom colabora cu aliații NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informații și diplomatice”, mai arată documentul.

Marea Britanie dorește să descurajeze Rusia, motiv pentru care își va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creștere uriașă având în vedere că inițial s-a anunțat o creștere de 180 de focoase.

În ceea ce privește Marina Regală, acesta va păstra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleară pentru lansarea acestor focoase, asigurându-se că cel puțin un submarin este în serviciu în orice moment.

Raportul mai spune că flota submarină va primi nave noi începând din 2030, când va fi livrată prima clasă din Dreadnaught. Această clasă va înlocui submarinele din clasa Vanguard care sunt în funcțiune de la începutul anilor 1990.

Angajamentul nuclear al Marii Britanii față de NATO

Documentul citat de CNN mai arată că mai multe trupe britanice vor fi desfășurate mai des în străinătate, subliniind desfășurarea la sfârșitul anului 2021 a grupului de nave condus de portavionul HMS Queen Elizabeth în Marea Mediterană, Oceanul Indian și apele Asia-Pacific.

În plus, Marea Britanie își va face instalațiile militare din Singapore, Oman, Kenya și Gibraltar.

Raportul menționat mai promite și un angajamet extins pentru operațiunile din spațiul cosmic, armata britanică formând un Comandament spațial „asigurându-se că forțele armate au capacități de ultimă generație pentru a promova interesele Regatului Unit pe Pământ și în spațiu” până în această vară.