De câteva zile au apărut cireșele. Paginile de socializare sunt pline cu poze iar presa a relatat pe larg despre beneficiile pe care acestea le au pentru organism.

În primul rând, sunt recomandate în diete. Cireșele sunt fructe foarte sărace în calorii (un bol de cirese are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre) dar cu un conținut mare de fitonutrienți.

În al doilea rând, au  proprietăți antioxidante. Cireșele sunt o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai contin și multe dintre vitaminele din complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, niacină si riboflavină, precum si cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.

De multe ori, atunci când le mâncăm, ajungem să înghițim și sâmburii. Ceea ce nu toți știu, este că trebuie să evitam sâmburii. Aceasta din cauza cianurii de hidrogen pe care o conţin. Aceeaşi substanţă poate fi găsită şi în sâmburii piersicilor şi prunelor şi în seminţele merelor şi perelor.

Simptomele specifice intoxicaţiei cu cianură de hidrogen sunt dureri de cap, ameţeli, stări de confuzie, de anxietate şi vărsături. Acestea se instalează la aproximativ jumătate de oră după ingestie. Dozele crescute provoacă dificultăţi respiratorii, modificarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, insuficienţă renală.

Totuși, dacă acest lucru s-a întâmplat, nu sunt motive mari de îngrijorare. Sâmburii sunt toxici doar dacă sunt înghițiți în cantități mari.