Pandemia de Covid-19 a provocat o modificare majoră în comportamentul tuturor. Acum suntem obligați să păstrăm distanța socială, să ne spălăm cât se poate de des pe mâini dar cel mai important, să folosim mască de protecție.

Mulți dintre noi ajungem să purtăm aceeași mască chiar și două-trei zile la rând, însă nu toți știm la ce pericol ne expunem. Masca de unică folosință își pierde din capacitatea de protecție, dacă este utilizată din nou, deoarece foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii. Acest avertisment a fost lansat de medicul infecţionist Carmen Dorobăţ.
Cunoscutul medic infecţionist atrage atenția că este important şi locul sau modul cum se păstrează masca de protecție. Cel mai bine și mai indicat ar fi ca masca de protecție să fie pusă într-o pungă sigilată. În nicun caz, susține ea, nu este indicat ca aceasta să fie agățată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii. Cei mai mulţi români nu respectă regulile și păstrează masca în locuri improprii, ceea ce creşte riscul de infectare.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăt, citat de stirilekanalD

Mai multe state europene implementează noi reguli de restricții, temându-se de al doilea val de infecții. Directorul OMS a declarat că virusul „ne-a schimbat lumea”.