Prețul petrolului pentru Orientul Mijlociu – având în vedere creșterea enormă a populației în regiune începând din 1970 – trebuie să fie în jur de 80 de dolari pe baril. Dar poate pentru pacea lumii e mai bine dacă prețurile la petrol sunt mai aproape de 30 $ sau 40 $ și saudiții nu pot finanța ISIS sau alte aventuri care nu sunt foarte de dorit.

La 40 de dolari barilul, saudiţii au o mare problemă. Rezervele lor se vor subţia substanţial. Acum, în loc să-şi reducă rezervele, pot împrumuta bani. „Personal, nu aș împrumuta neapărat bani Arabiei Saudite. Dar poate unele guverne vor face acest lucru”, spune Marc Farber.

În ceea ce privește prețul petrolului, acesta este sleit de puteri și sentimentul este foarte delicat. Mulți analiști – de care mulţi investitorii nu ar trebui să asculte – au spus atunci când prețul petrolului a fost de aproximativ 90 de dolari, care s-ar putea să ajungă la 150 de dolari barilul. Acum spun că va ajunge la 10 dolari. S-au înșelat o dată; Vor mai greşi şi a doua oară.

Problema cu bănci centrale moderne este că Keynesianismul pe baza căruia intervin, se bazează în esenţă pe faptul că intervențiile fiscale și monetare pot netezi ciclul de afaceri. Cu alte cuvinte, vei avea mai puţine fluctuații, vor fi mai puține bariere și nu vor exista depresii. Dar, în realitate, forțele bancilor centrale au creat mult mai volatilitate. Euro este a doua mare monedă din lume și a scăzut cu 40% în mai puțin de doi ani. La fel de yenul japonez.

Astfel, au creat de fapt mai mult volatilitate, nu mai puțină, iar pentru că prețurile materiilor prime au crescut cu o vreme, deși au existat rate ale dobânzii scăzute în mod artificial, toată lumea s-a îndreptat spre petrol şi și, de asemenea, spre aur și argint și alte mărfuri. Iată de ce aprovizionarea este acum destul de mare. Cererea a fost condusă în cea mai mare parte de China. Dar China a avut un boom masiv al cheltuielilor de capital -, de asemenea din cauza relaxării creditării și astfel au reconstruit capacități.

„Acum cererea este mai mică, iar aprovizionarea este în creștere astfel încât prețurile au scăzut foarte mult. Punctul meu de vedere ar fi că prețul de echilibru este undeva între 30 de dolari și să zicem 50 de mdolari barilul”, spune Mark Farber.

„Petrolului ar putea scădea să zicem până la 20 sau chiar 15 dolari barilul. Este posibil. Dar a reconsolida cererea și oferta pe termen lung, cred un preț al petrolului de aproximativ sau peste 60 de dolari barilul este necesar, deoarece de la 40 de dolari nimeni nu face bani, astfel încât nimeni nu explorează petrol. Acest lucru va strâmtora piața de-a lungul vremii, dar nu imediat. Asta ar putea lua timp. Un client mi-a întrebat dacă ar trebui să cumpere petrol. I-am spus că nu știu”, a mai spus Farber.