Asociaţia Calea Neamului va sărbători la Sfântu Gheorghe centenarul semnării Tratatului de la Trianon. Această organizaţie naţionalistă a devenit cunoscută pentru acţiunile pe care le-a organizat în cimitirul din Valea Uzului.

Manifestație de amploare

Pe pagina sa de Facebook, Asociaţia Calea Neamului a anunţat că va sărbători centenarul semnării Tratatului de la Trianon în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, în faţa statuii lui Mihai Viteazul, unde joi, de la ora 14:00, va organiza un program muzical-literar.

„Pe 4 iunie mergem la Sfântu Gheorghe, acolo unde iredentismul mahiar nu recunoaşte nici azi Tratatul de la Trianon, nu recunoaşte că Transilvania este pământ românesc”, se scrie în anunţ. Pe pagina sa de Facebook, preşedintele asociaţiei, Mihai Tîrnoveanu, a nominalizat alte trei organizaţii care au semnalat deja că vor participa la această manifestare. Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului a anunţat că spectacolul va fi urmat de un ospăţ organizat „într-un loc de vis”.

Mihai Tîrnoveanu a precizat că vor sărbători Trianonul nu la Braşov, Craiova sau Galaţi, deoarece în aceste oraşe „forţele iredentiste maghiare nu cer autonomie teritorială”. Mihai Tîrnoveanu a afirmat că la Sfântu Gheorghe trebuie să se dea de înţeles oamenilor că „Transilvania este pământ românesc, că judeţele Harghita şi Covasna fac parte din statul naţional român, în care româna este singura limbă oficială”.

Mihai Tîrnoveanu a adăugat că membri asociaţiei flutură drapelul României la Sfântu Gheorge pe 1 decembrie, pe 24 ianuarie şi de sărbătoarea Trianonului, deoarece în acest oraş alţii flutură steaguri de doliu sau drapelul Ungariei. „Aici este necesară declararea identităţii româneşti, deoarece aici este pusă la îndoială această identitate, aici se doreşte ştergerea acesteia” – a declarat preşedintele Asociaţiei Calea Neamului.

Într-o declaraţie acordată portalului Maszol.ro, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, i-a îndemnat la calm pe locuitorii oraşului. Edilul a afirmat că a fost anunţată organizarea unei manifestări culturale, pentru care nu trebuie aprobarea primăriei. Însă, ca urmare a stării de alertă decretate din cauza epidemiei de coronavirus, organizatorii manifestărilor culturale trebui să prezinte o strategie epidemiologică.

Antal Árpád a afirmat că Mihai Tîrnoveanu a prezentat această strategie Primăriei Sfântu Gheorghe, precum şi reprezentanţilor jandarmeriei şi poliţiei. Aceştia au trimis-o mai departe la DSP Covasna, care a decis aprobarea manifestării. „Să tratăm această manifestare cu acelaşi calm şi încredere de sine, ca atunci când, de 1 decembrie, în oraş au sosit provocatori. Trebuie să avem în vedere faptul că aceştia vin şi pleacă, dar noi trebuie să rămânem aici”, a adăugat primarul Antal Árpád.