Potrivit CAR, majoritatea armelor Statului Islamic au fost capturate de la armatele irakiană şi siriană. Unele au fost însă livrate iniţial de alte ţări, în principal SUA şi Arabia Saudită, grupărilor de opoziţie siriene care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Toate armamentele erau fabricate în state UE, iar în cele mai multe cazuri SUA au încheiat clauze contractuale care interziceau retransferurile prin livrarea de arme către grupări în Siria.

“Dovezile strânse de CAR indică faptul că Statele Unite au redirecţionat în mod repetat arme şi muniţii fabricate în UE către forţe de opoziţie din conflictul sirian. Forţele SI au intrat rapid în posesia unor cantităţi semnificative din aceste material”, indică raportul.

Potrivit CAR, în jur de 90% dintre armele şi muniţiile folosite de SI în Irak şi Siria erau fabricate în China, Rusia şi state est-europene, cele de fabricaţie rusă şi chineză constituind peste 50% din acest total.

“Aceste constatări susţin supoziţiile larg răspândite că gruparea (SI) a capturat iniţial o mare pare din materialul său militar de la forţe guvernamentale irakiene şi siriene”, notează raportul.

Guvernul irakian a proclamat sâmbătă victoria finală asupra Statului Islamic, care în 2014 capturase mai mult de o treime din teritoriul ţării. Săptămâna trecută, Rusia a declarat victoria asupra aceleiaşi grupări în Siria, potrivit Agerpres.

CAR a raportat în 2016 că SI îşi fabrica propriile arme, la o scară şi cu un grad de sofisticare comparabile cu ale forţelor militare naţionale, şi că standardizase producţia pe întreg teritoriul ocupat.