Majorarea cotei procentuale a accizei minime pentru ţigarete de la 91%l a 96% din acciza standard, propusă într-un proiect ordonanţă de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, va creşte preţul ţigărilor mai ieftine şi va încuraja contrabanda, potrivit producătorilor.

Potrivit directorului corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, creşterea accizei nu va determina scumpirea tuturor mărcilor de ţigarete, ci doar a acelora considerate ieftine.

„Vor creşte preţurile la ţigarete gen Carpaţi, care costă acum 8,3 lei şi a celor mai ieftine decât acestea”, a adăugat Lazăr. Ea a afirmat că preţul unui astfel de pachet de ţigarete ar putea creşte cu circa 0,1 lei.

„Această măsură nu va combate evaziunea fiscală, ba, dimpotrivă, va creşte contrabanda. Contrabanda se face în general cu branduri ieftine de ţigări, aduse din Republica Moldova”, a mai spus Gilda Lazăr.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat luni că în contrabanda cu ţigări sunt angrenate zeci de mii de persoane, mai mulţi cărăuşi cu baxurile şi mai puţin cu camioanele, precum şi milioane de cumpărători, pentru că în România sunt foarte mulţi oameni săraci.

„Ţigările de contrabandă intră pe toată fâşia cu Moldova. Sunt cărăuşi de baxuri, câte unu-două baxuri. M-aş bucura să fie cu camioanele, pentru că până la urmă camioanele le opreşti. (…) E un fenomen care implică zeci de mii de oameni, care se ocupă cu contrabanda, şi milioane de cumpărători”, a spus Vlădescu.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că proiectul de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, şi aplicat imediat, fără să fie inclus în legea de reducere a cheltuielilor bugetare pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament.

De la 1 ianuarie 2010, acciza la ţigarete a urcat de la 64 euro la 74 de euro, iar preţul celor mai bine vândute sortimente a atins 10 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 50% faţă de începutul anului trecut. Comparativ cu începutul lui 2009, acciza la ţigări este mai mare cu 48%, la care se adaugă o creşetere cu 14% din cursul de schimb utilizat.

SURSA: Mediafax

 

DETALII:
Citeşte şi Evaziunea fiscală cu ţigări: un miliard de euro
Citeşte şi Anul trecut, statul a luat 1,25 miliarde de euro din buzunarele fumătorilor
Citeşte şi Lăcomia statului, bucuria samsarilor: profit de 200% la ţigările de contrabandă