De la anul, absolvenţii de liceu vor putea alege între examenul de bacalaureat naţional şi cel profesional. Cei care vor opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional vor puteq pătrunde mai uşor pe piaţa muncii, potrivit legiuitorilor, dar nu vor putea urma cursurile în învăţământul superior. Cei care vor susţine  bacalaureatul naţional vor putea urma cursurile unei facultăţi. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că susţinerea bacalaureatului profesional nu anulează dreptul absolventului de a susţine şi celălalt tip de bacalaureat, care îi permite să se înscrie la universitate.
Totuşi, ce perspective vor avea pe piaţa muncii tinerii care aleg să susţină un tip de bacalaureat sau celălalt?
"Cu siguranţă că cei care vor da Bacalaureatul naţional o vor face în speranţa de a-şi continua studiile. În acelasi timp, ei sunt cei care vor avea acces la poziţii medii gen agent vânzări, operator call center, casier etc, posturi pentru care nu sunt necesare studiile superioare dar nici o calificare într-un anumit domeniu", crede Liliana Graure, branch manager pentru Manpower România.
 
Pe de altă parte, se vorbeşte despre un acces mai uşor pe piaţa muncii pentru cei care susţin bacalaureatul profesional şi care cel mai probabil, vor proveni din liceele cu profil tehnic şi vocaţional.
"În mod normal, absolvenţii acestor licee ar trebui să aibă o diplomă de calificare tehnică sau vocaţională şi aceea, diploma le înlesneşte accesul pe piaţa muncii. Ţinând cont de faptul că în România este un deficit major în randul tehnicienilor, muncitorilor calificaţi si operatorilor în producţie, aceşti tineri, dacă au  obţinut acea diploma de calificare, au toate şansele să îşi găsească destul de facil un loc de muncă", a declarat reprezentantul Manpower.
 
Potrivit acesteia, efectul global asupra pieţei muncii pe care îl va avea  modificarea este o treiere mai mare la nivelul posturilor medii, la care cu greu vor mai avea acces cei cu Bacalaureat vocaţional, însă acest lucru era valabil şi până acum, mai ales că aceştia făceau parte din rândul celor care nu promovau Bacalaureatul.
"De asemenea, dacă se va pune accentul pe o mai bună pregătire tehnică şi pe obţinerea unei calificări la sfârsitul unui liceu tehnic vom reusi să mai diminuam din deficitul de forţă de muncă din rândul muncitorilor calificaţ şi al tehnicienilor", a adugat brand managerul Manpower.