"Pentru pozitiile de entry level, angajatorii apreciază atât studiile efectuate în străinătate, cât şi programele de master susţinute în universităţi din ţară sau străinatate, iar pentru joburi de mid level/executive position se pune mare accent pe programele de MBA, ce oferă o perspectivă teoretică, dar mai
ales practică, inegalată de niciun alt curs/program de dezvoltare profesională", spune Laura Chilom, PR Manager la eJobs.ro.

Potrivit unor cifre INS date publicităţii în 2010, mai mult de jumătate dintre managerii români nu aveau diplome de masterat. Situaţia s-a schimbat în ultimii ani, iar factorii care au contribuit sunt adoptarea sistemului Bologna de către sistemul universitar românesc, care a adus recunoaşterea internaţională a diplomelor de masterat,  creşterea competitivităţii pe piaţa muncii şi dorinţa a a tot mai multor tineri români de a pleca în străinătate, pe joburi mai bine plătite, unde diplomele sunt relevante.

Potrivit eJobs.ro, domeniile în care se găsesc cele mai multe locuri de muncă pentru absolvenţii de studii universitare sunt IT(software+hardware), Cercetări/ Marketing, Sondaje, Inginerie, Telecomunicatii, Advertising, Finante/Contabilitate.

Angajatorii pun mai ales preţ pe calitate şi nu pe cantitate, crede specialistul în resurse umane George Butunoiu: "Găsirea unui loc de muncă după terminarea şcolii e o chestiune care ţine exclusiv de candidat în România şi în multe alte locuri din lume. Contează mai ales universitatea urmată, şi nu facultatea. Rolul unei facultăţi nu este să asigure imediat după absolvire un job. De când au apărut Bioterra, Spiru Haret etc. sintagma «candidat cu facultate» nu mai are niciun sens".
Unde sunt cele mai bune programe de masterat
În 2011, Asociației Universităților Europene a ierarhizat universităţile din România în funcţie de programele de studiu. Aceast clasament a hotărât deopotrivă numărul de locuri pe care universităţile le pot scoate la concurs şi finanţarea pe care acestea o primesc de la bugetul de stat.

Astfel, cele mai bune programe de studiu pentru masterat se găsesc, potrivit clasamentului, la Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeș-Bolyai” din
Cluj-Napoca și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Acestea oferă masterate în domeniile în care se caută cei mai mulţi absolvenţi de studii superioare la acest moment: tehnologia informaţiei, marketing, inginerie, telecomunicaţii, publicitate şi finanţe contabilitate.
La Universitatea Bucureşti, Facultatea de Matematică Informatică, un masterat în Inginerie Software costă 3.000 de lei pe an. În domeniul managementului, un exemplu elocvent de masterat  este cel de Administrarea Afacerilor, specializarea Management Hotelier de la Facultatea de Business din cadrul Universităţii "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, care costă tot 3.000 RON pe an, la taxă. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi are zece mastere diferite de specializare în domenii precum administrarea afacerilor, finanţe contabilitate, cibernetică, marketing sau ştiinţe administrative.
Sursa foto: roomfordebate.blogs.nytimes.com