La început părea un fel de glumă. Dar acum, după primele evaluări ale agențiilor internaționale, vaccinul rusesc, denumit pompos Sputnik V, este pe cale să devină o realitate.

Milioane de brazilieni trebuie să se pregătească să li se facă o injecție dezvoltată de un guvern disimulat, falit, cunoscut pentru otrăvirea celor care îl critică. Și, oricât de incredibil ar părea, poate reuşi.

De la ciumă la tifos, trecând prin tuberculoză, Rusia are o istorie îndelungată de luptă împotriva epidemiilor.

Îngrozitoare pe vremea imperiului țarist, sănătatea publică a cunoscut o îmbunătățire notabilă după revoluția din 1917. Proiectul de extindere a asistenței medicale de bază și a campaniilor de vaccinare a avut succes.

În 1965, Uniunea Sovietică înregistra o medie de 23 de medici la 10.000 de locuitori, mai mare decât cea din Brazilia din 2019.

Un progres izbitor, dar fragil. Tratamentul bolilor netransmisibile era dezastruos, iar infrastructura din afara zonelor industriale era inexistentă.

La fel ca și restul aparatului de stat, sectorul sănătății a intrat în colaps în anii ’80 și, după iadul anilor ’90, a ajuns sub controlul lui Vladimir Putin, a camarazilor săi din vechiul KGB de la Sankt Petersburg și a unui contingent de oligarhi arivişti.

În ciuda acestei nenorociri, este perfect plauzibil ca un grup de specialişti finanțați de Kremlin să fi reuşit să răscolească prin ruinele sovietice și să salveze memoria instituțională pentru a dezvolta un vaccin simplu, ieftin și eficient.

Elixirul decisiv pentru Putin

Acest elixir ar ajunge într-un moment decisiv pentru Vladimir Putin, care tocmai și-a prelungit șederea în vârful statului printr-o mică lovitură în stilul său.

Angela Merkel, sub presiunea mișcărilor pentru drepturile omului, amenință să retragă sprijinul Germaniei pentru construirea oleoductului Nord Stream 2, axa centrală a politicii energetice a Rusiei.

Insurecţia populară din Belarus nu are o soluție ușoară. Au trecut vremurile în care Putin ar putea face ordine în țările vecine, trimițând o mână de soldați.

Chiar și guvernanții din Regatul Unit, aliați credincioşi ai oligarhilor ruși, abandonează barca după ce și-au văzut relațiile promiscue expuse în ziare și cărți de investigație.

Întrucât petrolul se situează la minime istorice, rămâne doar carcasa aparatului de securitate și o vagă ambiție geopolitică. De la manipularea persoanelor în vârstă din interiorul Statelor Unite pe rețelele sociale, până la articularea milițiilor în deșertul Libiei, mercenarii ruși rătăcesc în jurul lumii pentru a elimina amenințările reale sau imaginare.

Magdalena lui Putin

În acest marasm, Sputnik V este văzut ca o Magdalenă a lui Proust, care le oferă pacienților o călătorie într-un trecut idealizat.

O iluzie care îi va permite lui Putin să poată concura cu Xi Jinping pentru postul de organizator al sănătății publice mondiale, în timp ce Statele Unite își depășesc problemele de lumea a treia.

Vaccinul poate fi chiar un jucător important în lupta împotriva coronavirusului. Dar, în fond, nu prea contează. Ceea ce contează pentru Putin este scurtul sentiment de putere pe care îl oferă. (Articol de Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare și doctor în științe politice al Universităţii Oxford – Anglia).