Sistemul bancar din întreaga lume trece prin consolidări, realizate prin fuziuni și achiziții, pentru a face față competiției tot mai mare generată, printre altele, de inovațiile tehnologice. În 2017 au avut loc 49.448 fuziuni și achiziții la nivel global în sistemul bancar, cu o valoare totală de 3.600 miliarde dolari, în ușoară creștere față de 2016, iar anul acesta nu va fi diferit. Și în țara noastră se schimbă peisajul bancar, cu atât mai mult cu cât din totalul de circa 35 de bănci doar primele 15 contează cu adevărat. 
Banca Națională a României (BNR) a actualizat, la începutul anului, lista băncilor sistemice, cele care sunt considerate mari comparativ cu activele sistemului financiar și în cazul unor probleme ar putea destabiliza întregul sistem. În condițiile în care sistemul bancar finanțează în proporție de 90% economia internă este ușor de înțeles de ce sunt atât de importante instituțiile financaire. Cele nouă bănci nominalizate sunt Banca Comericală Română, BRD – Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, UniCredit Bank, Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Bancpost. Pe listă ar fi trebuit să fie și ING Bank, care îndeplinește toate criteriile BNR și ale Băncii Centrale Europene (BCE), dar banca este doar o sucursală a ING Bank Amsterdam. 
Nu este nicio surpriză că băncile sunt cam aceleași din top zece cel mai mari bănci din România. Între timp însă, Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania (BT), iar procesul de integrare va fi finalizat anul acesta, astfel încât BT va putea raporta cifre mai mari. De altfel, BT se va apropia de liderul pieței, BCR, după ce anul trecut a depășit BRD – Societe Generale la capitolul active.
Pe lângă Banca Transilvania și Bancpost, o altă achiziție importantă a fost cea a Băncii Românești de către OTP Bank. Tranzacția nu a fost aprobată însă de BNR, iar fuziunea a picat, lăsând Banca Românească, parte a grupului National Bank of Greece, să caute alt cumpărător. Grupul elen este obligat să vândă banca din România conform înțelegerilor dintre guvernul grec și instituțiile internaționale. 
O fuziune gigant ar putea avea loc la nivel internațional, cu efecte 
directe în țara noastră, între UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, și Societe Generale din Franța. Tranzacția ar putea avea loc anul viitor, în prezent fiind blocată de situația dificilă în care se află guvernul italian, dar și cea a Societe Generale care trebuie să își curețe bilanțul de activele aflate în litigiu sau care nu sunt importante pentru obiectul principal de activitate. Pentru România, unde cele două bănci au active importante și sunt pe un trend de creștere în ultimii ani, fuziunea ar înseamna apariția unui nou lider pe piață, dar nu suficient de mare pentru a fi blocat de Consiliul Concurenței sau de BNR. 

 

Topul activelor

Activele totale ale sistemului bancar au urcat anul trecut cu 8,6% față de 2016, până la 427,4 miliarde lei. Cea mai mare bancă din sistem rămâne BCR, cu active de 70,9 miliarde lei la sfârșitul anului trecut și 71,5 miliarde lei la finele primului trimestru al acestui an. Realizarea unui top al băncilor în funcție de active nu este tocmai simplă în condițiile în care băncile nu raportează în același timp rezultatele financiare sau raportează doar pe cele aferente anului anterior, fără cifre intermediare. 
Oricum, BCR rămâne pe prima poziție și sunt șanse să își păstreze locul și după fuziunea BT cu Bancpost de anul acesta. BT ocupă locul secund după activele totale ale grupului, de 60,1 miliarde lei, însă activele aferente băncii se ridică la 59,6 miliarde lei la sfârșitul primului trimestru (în urcare de la 59,3 la finele anului trecut). 
BRD – Societe Generale are active de 55,95 miliarde lei la nivelul lunii martie, în urcare de la 54,68 miliarde lei în 2017. UniCredit Bank este pe următorul loc din top, cu active de 37,54 miliarde lei, în urcare de la 32,68 miliarde lei în 2016. În cazul în care fuziunea va avea loc în următorii ani, banca rezultată din cele două va urca pe primul loc, cu active care se apropie de 100 miliarde lei. 
Raiffeisen Bank, una dintre cele mai conservatoare bănci de la noi, se află pe locul cinci în top după ce a fost depășită de UniCredit, cu active totale în valoare de 37,2 miliarde lei la finele primului trimestru al anului. Datele prezentate de bănci, de data aceasta pentru anul 2017, indică CEC Bank ca fiind ocupanta locului șase, cu active totale de 31,65 miliarde lei, urmată îndeaproape de ING Bank cu 31,5 miliarde lei. 
Alpha Bank ar trebui să ocupe locul următor chiar dacă ultimele date disponibile sunt cele pentru 2016, când activele se ridicau la 14,7 miliarde lei. Bancpost este următoarea, cu 10,9 miliarde lei active la finele lui 2017, iar topul este închis de Garanti Bank, cu 9,98 miliarde lei. 
Valoarea totală a activelor primelor zece bănci ajunge la circa 360 miliarde lei, adică aproximativ 85% din întreg sistemul bancar. După ce Bancpost va fi absorbită de Banca Transilvania, Garanti Bank va urca le locul 9, iar în funcție de evoluție se va putea apropia de Alpha Bank. La vârf rămâne de văzut dacă fuziunea îi va permite Băncii Transilvania să depășească BCR, cifrele fiind apropiate.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 25 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 25 iunie – 1 iulie 2018