Mai mult de 2.500 de experti vor participa incepand de luni la un congres international ce se va desfasura la Stockholm cu ocazia Saptamanii internationale a apei.

Tema principala a conferintelor va avea ca punct de plecare studiul dat publicitatii de curand care releva faptul ca mai mult de o treime din populatia globului nu are acees la instalatii sanitare.

Un material aparut in presa franceza afirma ca, in opinia analistilor, cresterea populatiei la nivel mondial si dezvoltarea rapida a tarilor din Asia si Africa epuizeaza rapid rezervele de apa ale planetei.

Conform unui raport al ONU, aproximativ o cincime din populatia globului sufera din cauza lipsei de apa, iar aceasta cifra ar putea ajunge la o treime in jurul anului 2025.

Intitulata „Progres si perspective in domeniul apei: pentru o lume mai curata si mai sanatoasa”, cea de-a 18-a editie a Saptamanii apei va incerca sa gaseasca solutii pentru aceste probleme, dar va acorda o atentie deosebita si activitatilor umane asupra mediului.

Unul dintre organizatorii evenimentului afirma ca se crede in mod eronat ca tarile europene sunt ocolite de aceste probleme. La ora actuala, nu mai putin de 20 de milioane de europeni nu au acces la instalatii sanitare, cifra care nu este una foarte imbucuratoare nici pentru experti dar nici pentru liderii tarilor europene.

Saptamana internationala va debuta luni cu o conferinta sustinuta de profesorul britanic Anthony John Allan, laureat al „Premiului apei” decernat la Stockholm.

Sursa: L’Express