Marţi sunt afectate zborurile pe distanţă scurtă şi medie din Germania, iar miercuri ar urma să fie anulate şi curse aeriene intercontinentale. În cele două zile de grevă, Lufthansa ar putea fi nevoită să anuleze 1.700 de zboruri, fiind afectaţi aproximativ 180.000 de pasageri. 

Vineri, conducerea Lufthansa a oferit o creştere a salariilor cu 4,4%, în două tranşe, precum şi o plată excepţională egală cu salariul pe 1,8 luni. În schimb, sindicatul piloţilor, Vereinigung Cockpit (VC) solicită o majorare salarială retroactivă de 3,7% pe an pentru cei 5.400 de piloţi din Germania, începând din 2012.

Vereinigung Cockpit a respins cea mai recentă ofertă de salarizare de la Lufthansa precum şi cererea de mediere. 

"Pentru mediere, este nevoie de ofertă care să poată fi considerată o bază pentru negocieri. Lufthansa nu a făcut o astfel de ofertă", a afirmat Alexander Gerhard-Madjidi, membru al Board-ului VC. 

Lufthansa, cel mai mare transportator aerian european, a fost nevoit să anuleze săptămâna trecută aproape 2.800 de zboruri în urma unei greve de patru zile a sindicatului piloţilor, care a afectat peste 350.000 de pasageri. Aceasta este a 14-a grevă organizată de sindicatul Vereinigung Cockpit de la începutul disputei cu managementul pe tema unui nou contract colectiv de muncă, în luna aprilie 2014. 

Analiştii de la IW Cologne Institute for Economic Research au calculat că grevelor piloţilor au costat Lufthansa 222 milioane de euro în 2014, în timp ce în 2015 protestele piloţilor şi cele ale personalului de bord au costat compania germană alte 231 milioane de euro. 

Conform estimărilor Lufthansa, greva de săptămâna trecută a costat compania germană aproximativ zece milioane de euro pe zi. Lufthansa a dat asigurări că zborurile subsidiarelor Germanwings, Eurowings, Austrian Airlines, SWISS şi Brussels Airlines nu vor fi afectate. 

Lufthansa a transportat, anul trecut, 107,7 milioane de pasageri, în creştere cu 1,6% faţă de 2014.

AGERPRES