Guvernul a luat decizia de a-şi angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel ca sistemul de vot să confere legitimitate primarilor aleşi, mecanismul actual restrângând dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

„Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel încât să permitem cetăţenilor fiecărei comunităţi locale să îşi aleagă primarii printr-un sistem de alegere care să confere legitimitate primarilor aleşi – şi anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot”, a afirmat Orban, la şedinţa de angajare a răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

El a spus că sistemul actual restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar.

„Acest sistem de vot restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, care nu şi-a respectat promisiunile electorale şi care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală. (…) În alegerile locale din 2016 s-au ales primari candidaţi care nu avut nici măcar 30% din voturi, aproape 50 de candidaţi au fost aleşi în condiţiile în care nu au întrunit nici 30% din numărul cetăţenilor care s-au prezentat la vot. Dacă ţinem cont şi de faptul că prezenţa la vot a fost de 50-60%, avem situaţii în care un primar a fost votat de 10% dintre cetăţenii cu drept de vot dintr-o comunitate locală. Vă dau numai exemple – e un primar din Caraş – Severin, Moţ Antonică, acesta s-a ales cu 19,24% din voturile exprimate. Peste 600 dintre primarii care au fost aleşi în 2016 au fost aleşi cu un rezultat de sub 50% din voturile exprimate de cetăţeni. Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să fie unul care să permită cetăţenilor să aibă o minimă garanţie asupra bunei administrări a localităţii, asupra unei guvernări locale performante care să ducă la dezvoltarea comunităţii locale”, a menţionat premierul.

Orban a afirmat că un alt lucru pe care Guvernul îl consideră extrem de important pe mecanismul cu 50% plus unu este că atunci când un primar intră în turul al doilea face „o alianţă transparentă” cu unul sau două partide care să îi confere voturile necesare pentru a câştiga.

„Această alianţă sau o înţelegere cu aceia care sprijină candidatul în turul doi îi conferă şi o majoritate în consiliul local care să garanteze punerea în practică a programului de guvernare locală”, a precizat Orban.