"Politica fiscală a preşedintelui Donald Trump va stimula creşterea economică, ceea ce va duce la inflaţie şi va face să crească ratele dobânzilor în SUA, iar o creştere a ratelor dobânzilor va face ca dolarul să se aprecieze. În ţările emergente, cum este şi România, această apreciere a dolarului, comparativ cu leul, pe de o parte va stimula exporturile, ceea ce este un efect pozitiv pentru creşterea economică din România, dar, pe de altă parte, ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piaţă, prin depreciere vor tensiona bilanţurile şi o depreciere a leului în cazul nostru ar adăuga şi presiuni inflaţioniste", a afirmat Lucian Croitoru, la Digi24.

Acesta a explicat că nu se cunosc încă detaliile exacte ale planului de guvernare în SUA, dar politica fiscală are două componente: stimularea cheltuielilor militare şi a cheltuielilor cu infrastructura, ceea ce va duce la accelerarea creşterii economice, iar pe partea de venituri, reducerea impozitului pe profit şi pe venitul persoanelor fizice. Aceste măsuri vor stimula creşterea PIB-ului SUA, consideră oficialul BNR.

"Rata şomajului în Statele Unite este în jur de 4,6%, doar în 2005-2006 se mai întâlnea această rată scăzută a şomajului, ceea ce indică o lipsă de forţă de muncă imediat disponibilă, astfel încât, dacă nu creşte rata de participare a americanilor la piaţa muncii, sau dacă nu vor lucra mai multe ore, atunci vor avea o problemă care vine din această forţă de muncă", a apreciat Lucian Croitoru.

Acesta a adăugat: "Acesta este un raţionament cheie în judecata celor de la Rezerva Federală a SUA (Fed), care au anunţat majorarea ratelor dobânzilor de 3-4 ori. Pentru că această lipsă a forţei de muncă indică deja presiuni inflaţioniste".

În decembrie, Rezerva Federală a SUA a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75% dobânda de politică monetară.

"Având în vedere inflaţia, condiţiile realizate şi cele aşteptate de pe piaţa forţei de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat", se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din 2016 a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).

Noile proiecţii arată că Fed se aşteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017.

De asemenea, Fed se aşteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de 2,1% anul viitor, faţă de 2% estimat în septembrie, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor şi să rămână la acest nivel până în 2019.
Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.Agerpres