Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, după ce în aprilie estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%. Acum, instituția internațională preconizează o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

În ceea ce privește econiomia SUA, FMI anticipează o contractare de 8%, urmată de o creştere de 4,5% anul viitor. Zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 şi un avans de 6% în 2021. În cazul economiilor emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.

Explicația acestei stări de fapt ține de impactul negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei asupra activităţii economice, în primul semestru din 2020. În general, evoluţia economiei globale în primul trimestru din 2020 s-a înrăutăţit mai mult decât se estima (cu câteva excepţii, de exemplu, Chile, China, India, Malaysia şi Thailanda, în rândul pieţelor emergente, şi Australia, Germania şi Japonia, în rândul economiilor avansate). Indicatorii arată o contracţie mai severă în trimestrul doi din 2020, cu excepţia Chinei, unde majoritatea activităţilor s-au redeschis la începutul lunii aprilie, estimează FMI.

Organizaţia avertizează că piaţa forţei de muncă este puternic afectată de pe urma pandemiei, astfel încât din cei aproximativ două miliarde de angajaţi fără forme legale pe plan global, aproximativ 80% au fost afectaţi semnificativ.