Curtea Constituţională a admis parţial, miercuri, sesizarea lui Iohannis, transmite Agerpres. Klaus Iohannis preciza că prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie specială pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, fără să se refere şi la cei care au exercitat în trecut această funcţie. Conform sursei citate, actul normativ criticat prevede că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor CCR şi se impozitează conform legii.

Victor Ciorbea urma să încaseze aproape 30.000 de lei.

„Analizând aceste dispoziţii în coroborare cu cele prevăzute la art. I pct. 8 referitoare la stabilirea şi calculul pensiei de serviciu al Avocatului Poporului, considerăm că textele sunt neclare în ceea ce priveşte cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceasta se va stabili şi se va actualiza în raport cu indemnizaţia Avocatului Poporului sau cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale. În atare condiţii, rezultă că art. I pct. 8 şi pct. 9 din legea criticată sunt neclare în ceea ce priveşte condiţiile şi procedura de stabilire a pensiei Avocatului Poporului prin raportare la condiţiile şi procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale şi, prin urmare, contravin cerinţelor de claritate şi previzibilitate instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituţie”, susţinea şeful statului.

Preşedintele considera că acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi constituie un privilegiu nejustificat faţă de ceilalţi demnitari cu acelaşi rang.

Şeful statului critica şi prevederea potrivit căreia, dacă în funcţia de Avocat al Poporului este numit un consilier juridic sau o persoană din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, rezervarea postului acestuia/ acesteia este obligatorie.

Avocatul Poporului deține un teren intravilan de 420 de m2 în Bucureștiu sectorul 1 și un teren agricol de 30 de hectare, pe care l-a moștenit. De asemenea, Victor Ciorbea mai deține două case, una de 700 de metri pătrați în București și una de 200 de metri pătrați în Alba, Ponor, dobândită tot prin moștenire.

 

Conform declarației de avere a acestuia, politicianul deține bijuterii din aur și argint în valoare de 5.000 de euro și tablouri și icoane de 15 mii de euro.

Acum vine partea cea mai interesantă. Deși Avocatul Poporului a încasat un salariu colosal în anul 2017, de 138.000 de mii de lei, Victor Ciorbea are datorii imense, pe care un om de rând nu ar reuși să le achite într-o viață.

Politicianul are credite bancare și împrumuturi de returnat în valoare de 1,5 milioane de euro și 90.000 de dolari. Anul Trecut, Ciorbea a contractat două credite, din care în prezent mai are de returnat aproximativ 530.000 de euro până în 2024. În anul 2008, el a mai luat două credite, din care mai are de dat înapoi tot până în 2014 635.000 de euro.

În anul 2017, Avocatul Poporului a primit o pensie de 123.560 de lei, iar soția acestuia, Ciorbea Lacrima, a încasat o pensie de 151.548 de lei. Aceasta a mai câștigat 72.635 de RON anul trecut în cadrul Cabinetului de Avocatură.