Inspectorii ANAF lucrează la foc continuu după ce ministrul de Finanţe a ameninţat că va concedia toţi şefii ANAF dacă nu îndeplinesc planul. 

„Eu mă raportez la un plan pe care ANAF-ul l-a propus – sau Ministerul de Finanţe la începutul acestui an l-a propus – pe baza căruia s-a făcut Legea bugetului şi atunci am spus foarte clar că nu accept niciun fel de scădere a acestuia. Mai mult, a fost şi revizuit la momentul rectificării în sensul de a aduce ce nu s-a făcut în prima parte a anului ca obligaţie de făcut până la final de an, iar ANAF-ul este obligat să vină cu propuneri de măsuri concrete ca planul să fie realizat. Repet, nu voi accepta nici măcar un leu sub plan! Dacă nu, înseamnă că trebuie luate măsuri”, a declarat Teodorovici.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au oprit și verificat în trafic 13.852 de autovehicule de transport marfă. După verificarea legalității documentelor aferente mărfurilor transportate, inspectorii au identificat mărfuri transportate fără acte legale de proveniență. Ca urmare a constatării acestor contravenții s-au dispus sancțiuni totale de 1,28 mil. lei, dintre care amenzi în cuantum total de 280.000 lei, confiscări de mărfuri în valoare de 993.274 lei și confiscări de sume totale de 13.235 lei.

Traficul rutier de marfă din zonele vizate va fi  monitorizat permanent de către echipe mixte de control formate din inspectori antifraudă și inspectori vamali din cadrul ANAF, cu participarea polițiștilor din cadrul IGPR și IGPF, conform Ordinului comun MFP-MAI nr. 17446/27.07.2018 privind desfăşurarea unor activităţi de control destinate prevenirii şi combaterii faptelor de fraudă vamală şi evaziune fiscală. 

Inspectorii antifraudă fiscală verifică respectarea reglementărilor legale privind circulaţia persoanelor şi mărfurilor în porturi, gări, autogări, aeroporturi, pe căi ferate şi fluviale şi pe drumurile publice, iar conducătorii mijloacelor de transport sunt obligaţi să oprească la semnalele personalului DGAF, care poartă uniformă cu înscrisuri oficiale sau vestă roşie reflectorizantă.

În scopul prevenirii şi combaterii ferme a faptelor de frauda fiscala şi vamală şi evaziune fiscală, ANAF monitorizează permanent comportamentul fiscal al operatorilor economici, care achiziţionează mărfuri de pe teritoriul Uniunii Europene. Sunt vizate toate transporturile de mărfuri care intră în România prin punctele rutiere de trecere a frontierei, inclusiv cele aflate în tranzit pe teritoriul naţional.

În cazul în care este identificat un transport care prezintă un grad de risc fiscal ridicat, transportatorul/beneficiarul este notificat că are obligaţia de a descărca mărfurile doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. De asemenea, se poate dispune sigilarea mijlocului de transport, acesta urmând a fi desigilat la destinaţie sau în punctul de ieşire din ţară, dacă este un transport care tranzitează teritoriul României.